Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Vrijspraak voor 'vrouwenbesnijdenis is aanbevolen' - klap in het gezicht van 41.000 Nederlandse vrouwen

17 februari 2023

In 2020 veroordeelde de rechtbank de prediker van de Haagse As-Soenah Moskee tot een taakstraf van 80 uur wegens het aanbevelen van vrouwenbesnijdenis:  “De rechtbank is van oordeel dat in dit geval het recht op vrijheid van (godsdienst en) meningsuiting niet kan opwegen tegen het recht van vrouwen op bescherming tegen geweld en discriminatie.”
 
Maar tot onze verbijstering is de prediker in hoger beroep vrijgesproken. Het Hof meende dat niet bewezen is dat de prediker daarmee daadwerkelijk aan wilde zetten tot deze gewelddadige verminking van vrouwen.
 
Femmes for Freedom is geschokt door de uitspraak. Het is een klap in het gezicht van 41.000 Nederlandse vrouwen die al slachtoffer werden en van 4.200 meisjes die in gevaar zijn.

Het Hof is meegegaan in een voor ons onacceptabele verdediging van de prediker, de moskeebestuurders en  hoogleraar Maurits Berger van een door Oman gefinancierde leerstoel: namelijk dat het voor mannen in Nederland toegestaan is om te filosoferen over het “aanbevelen” van vrouwenverminking.
 
In pijnlijk contrast: ter zitting is geen enkele vrouw gehoord. 
 
De advocaat-generaal heeft inmiddels aangegeven dat het Openbaar Ministerie in cassatie zal gaan. Dat is een positief teken, maar er is veel meer nodig.

OOK UW HULP IS NODIG

Femmes for Freedom beraadt zich nu op een civielrechtelijk proces. Wij doen dit naast onze al ingestelde handhavingsverzoeken tegen de gemeente Den Haag en gemeente Utrecht waar moskeeën gevestigd zijn die vrouwenbesnijdenis aanbevolen noemen. Beide gemeenten zijn van mening dat ze wegens de vrijheid van godsdienst en onderwijs geen handhavingsmaatregelen kunnen nemen. Femmes for Freedom vindt dit onhoudbaar en is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State.

Als kleine grassroots organisatie staan wij tegenover de macht van grote instituties: invloedrijke moskeeën, gemeenten die de landsadvocaat tegen ons inhuren, en een hoogleraar met een leerstoel die gefinancierd wordt door Oman. We vragen iedereen die kan helpen om ons te steunen in onze juridische strijd. Alleen met uw donaties kunnen wij onze strijd voor de gezondheid, vrijheid, veiligheid en gendergelijkheid van meisjes en vrouwen blijven voeren. Uw donaties zijn zo ontzettend welkom. U kunt doneren via onze website.
 
Femmes for Freedom zoekt ook urgent juristen die bij willen dragen aan onze juridische strijd. Kent u mensen die ons zouden willen bijstaan? Neemt u dan contact op via info@femmesforfreedom.com

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen