Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal
Problemen in het huwelijk
Seksualiteit en gezondheid
Geldzaken
Geweld tegen vrouwen

De Juridische Helpdesk

 

De Juridische Helpdesk is de belangrijkste activiteit van Femmes for Freedom. Doelstelling van de helpdesk is om vrouwen bij te staan die te maken hebben met problemen rondom huwelijkse onvrijheid. De Juridische Helpdesk is te bezoeken (op afspraak) op ons kantoor in Den Haag. Maar digitaal kunnen slachtoffers ook hulp vragen via onze website.

Als vrouwen zich melden bij het juridisch loket, voorziet Femmes for Freedom ze van gratis informatie en (juridisch) advies op het gebied van huwelijken, huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap, gedwongen achterlating, onwettige huwelijken, gedwongen isolement, huiselijk geweld, echtscheidingen en polygame relaties. Indien er verdere stappen moeten worden ondernomen wordt de vrouw doorverwezen naar de juiste instantie. Indien vrouwen tegen drempels aanlopen en niet door de reguliere hulpverlening geholpen kunnen worden, treedt Femmes for Freedom op als ‘breekijzer’. Hierbij valt te denken aan advocaten, politie, landelijk knooppunt huwelijksdwang, maatschappelijk werk, politie, ambassades, wetenschappers, of Veilig Thuis. Naast het juridische advies is het ook belangrijk dat de vrouwen een buddy hebben, waar ze steun bij vinden.

Doelstelling van het project

  • Vrouwen en meisjes bijstaan met juridisch advies die te maken hebben met huwelijkse onvrijheden. Juist die slachtoffers helpen die door de reguliere hulpverlening lastig geholpen kunnen worden.
  • Door middel van zusterschap en empowerment vrouwen een steuntje in de rug geven en weer op weg helpen naar zelfstandigheid.
  • Door banden aan te halen met maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties zodat huwelijkse onvrijheid sneller gesignaleerd wordt en slachtoffers worden doorverwezen naar de juiste organisaties.

Belang van het project

Femmes for Freedom heeft de afgelopen jaren gemerkt dat wij net even een stapje verder kunnen gaan dan de reguliere hulpverlening van bijv. Veilig Thuis, het Landelijk Knooppunt of de politie. Wij noemen ons daardoor ook wel eens een ‘laatste strohalm-organisatie’. Waar reguliere hulpverlening in sommige gevallen tegen beleidsmaatregelen en regels aanloopt, kan Femmes for Freedom het verschil maken. Bijvoorbeeld als het gaat om het financieren van vliegtickets voor jonge achtergelaten meisjes of het begeleiden van een slachtoffer uit een land waar het vastgehouden wordt door familieleden. Bovendien heeft Femmes for Freedom expertise over huwelijksrecht van verschillende landen, waardoor wij slachtoffers van huwelijkse gevangenschap kunnen bijstaan met informatie over juridische stappen en perspectieven.  

 

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon