Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Ook in Nederland zijn er gevallen van polygamie. Die kunnen op drie manieren ontstaan:

  • Een vrouw is in Nederland zowel burgerlijk als religieus getrouwd. Haar man scheidt burgerlijk van haar, maar niet religieus. Vervolgens trouwt hij religieus met een tweede vrouw, in Nederland of in het buitenland.
  • Een vrouw is in Nederland alleen religieus getrouwd. Haar man sluit in Nederland of in het buitenland ook andere religieuze huwelijken.
  • Een vrouw is in Nederland burgerlijk (en eventueel ook religieus) getrouwd. Haar man sluit een burgerlijk huwelijk met een tweede vrouw in een land waar polygamie wel is toegestaan.

Een aantal voorbeelden van een situatie van polygamie:

Laila is wettig getrouwd met Rachid. Zij is in Afghanistan voor de imam getrouwd en heeft het huwelijk volgens de Afghaanse wet geregistreerd waardoor het een wettig huwelijk is. Zij heeft haar wettige huwelijk ook in Nederland geregistreerd. Zij woont al een aantal jaar in Nederland met haar man Rachid. Rachid geeft aan een tweede vrouw naar Nederland te willen halen. Volgens de Nederlandse wet gaat hij scheiden van Laila maar laat het religieuze Afghaanse huwelijk in stand. Zij blijft gevangen in het religieuze huwelijk. Rachid trouwt in Afghanistan met Saida en haalt haar naar Nederland. Dit huwelijk wordt in Nederland geregistreerd.

Wat kan Laila doen?

In dit voorbeeld kan Laila de ontbinding van het religieuze huwelijk afdwingen en zichzelf bevrijden uit het religieuze huwelijk zodat zij weer een vrije vrouw is. In dit voorbeeld kan Laila de ontbinding van het religieuze huwelijk afdwingen en zichzelf bevrijden uit het religieuze huwelijk zodat zij weer een vrije vrouw is. Omdat haar Nederlandse echtscheiding in Afghanistan niet erkend zal worden zal zij in Afghanistan een echtscheidingsprocedure moeten starten. Dat is vaak een onmogelijke opgaaf. Zij zal dus volgens het Afghaanse recht altijd een getrouwde vrouw blijven. Omdat zij in Nederland woont kan zij ook een echtscheidingsprocedure en de ontbinding van het religieuze huwelijk eisen. Heb je begeleiding en steun nodig om jezelf uit het huwelijk te bevrijden? Neem dan contact op met Femmes for Freedom.

Voorbeeld 1b: Een kleine wijziging van het voorbeeld. In dit voorbeeld is Laila wettig getrouwd met Rachid. Rachid wil graag een tweede vrouw. Hij reist af naar Afghanistan en trouwt daar voor de Afghaanse wet met Saida. Saida blijft in Afghanistan wonen en Rachid is afwisselend bij de ene en dan bij de andere vrouw.

Wat kan Laila doen?

Indien Laila het tweede huwelijk kan bewijzen, kan zij aangifte van polygamie doen. Zij kan ook een echtscheidingsprocedure starten en de ontbinding van het religieuze huwelijk eisen. Saida is in Afghanistan rechteloos. Heb je begeleiding en steun nodig om jezelf uit het huwelijk te bevrijden? Neem dan contact op met Femmes for Freedom.

Voorbeeld 2: Saida is als vrouw van Rachid in Nederland niet geregistreerd en het Afghaanse huwelijk van Rachid en Saida ook niet. Een wijziging kan zijn als Rachid Saida met een toeristenvisum naar Nederland haalt. Saida verblijft samen met Laila in het huis van haar man. Saida is na het verlopen van haar toeristenvisum  illegaal in Nederland, ze is nergens geregistreerd en daardoor een rechteloze vrouw.

Wat kan Laila doen?

Laila kan aangifte doen van polygamie! Rachid is namelijk met twee vrouwen getrouwd. Met Laila heeft hij een wettig huwelijk en met Saida is hij Afghaans getrouwd. Heb je begeleiding nodig om aangifte te doen en zoek je een advocaat? Neem dan contact op met Femmes for Freedom.

Wat zijn je rechten?

Polygame huwelijken zijn illegaal in Nederland (Burgerlijk Wetboek, Art. 1:33) (Wetboek van Strafrecht, Art. 237). Je mag niet met iemand trouwen als je al getrouwd bent. Je bent ook strafbaar als je met iemand trouwt van wie je weet dat deze persoon al getrouwd is. In beide gevallen is de maximale gevangenisstraf 4 jaar. Het kan oplopen tot 6 jaar als de huwelijkse staat voor de tweede partner is verzwegen. Het is ook strafbaar om met meerdere mensen in het buitenland te trouwen als je de Nederlandse nationaliteit hebt.

Wat kan je doen?

Voor advies en informatie over hoe om te gaan met slachtoffers van polygamie, neem contact op met Femmes for Freedom.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon