Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Wereldmeisjesdag

10 oktober 2021

Wereldwijd worden miljoenen meisjes nog steeds gediscrimineerd, alleen omdat ze een meisje zijn. 11 oktober, op Wereldmeisjesdag, wordt broodnodige aandacht gevraagd voor de problematiek waar meisjes wereldwijd mee te maken krijgen. We roepen iedereen op om op te staan en samen te werken voor hun gelijke rechten en vrijheden.

Op deze dag vraagt Femmes for Freedom speciale aandacht voor meisjes in Afghanistan. Waar meisjes zonder eten, onderwijs, rechten, medische zorg en zonder gezicht opgesloten worden binnen de muren van hun huis. Waar meisjes zelfs niet meer mogen leven.

Afghanistan onder de terreur van de Taliban ontneemt meisjes zelfs het laatste wat ze nog hebben: hun hoop. We weten dit en zien dit. Maar het is het alweer het nieuwe normaal geworden en life goes on

Ver van ons bed, ongetwijfeld. Wat kunnen wij eraan doen? Vast ook. We kunnen niet alles oplossen, hè. Misschien.

Maar vandaag willen wij één minuut van uw tijd vragen. 

Denk aan één kind, één meisje dat u dierbaar is. Misschien uw dochter, een buurmeisje, misschien een kind dat u nu toevallig ziet spelen uit uw kantoorraam. Misschien het meisje dat u zelf ooit was.

Stelt u zich voor dat zíj nooit meer mag dromen. Nooit naar school mag. Nooit meer buiten mag rennen. Nooit mag werken. Niet mag kiezen wanneer ze trouwt, met wie ze trouwt, hoeveel kinderen ze krijgt. Dat zij als jong meisje moet trouwen omdat haar ouders haar geen eten meer kunnen geven; of omdat zij van haar familie wordt weggerukt door fundamentalistische mannen met de laffe macht van hun geweer.

Haar wieg had de onze kunnen zijn, en andersom.

Niemand van ons, die vrij zijn, die keuzes hebben, mag ooit wegkijken en zeggen dat we machteloos staan. We kunnen en we moeten als burgers, politici en activisten en belangrijker, als mensen, van ons laten horen. Lawaai maken namens de meisjes die tot stilte zijn gedwongen. 

Als een land de helft van de bevolking uitsluit en hun fundamentele rechten ontneemt, raakt het de hele samenleving. Het treft de meisjes van nu, de vrouwen van morgen, en de toekomst van ontelbare generaties. Als meisjes alle kansen krijgen zich te ontwikkelen, draagt het bij aan de vooruitgang van iedereen.

We mogen niet zwijgen in machteloosheid of gemakzucht. We mogen deze meisjes niet in de steek laten. Wij zijn hun stem. Alle woorden over internationale inzet voor mensenrechten, vrouwenrechten, kinderrechten, Social Development Goals, leiderschap, feminist foreign policy, inclusie, vrede en veiligheid? Die zijn hol en leeg als we niet luidkeels ook onze stem verheffen voor de meisjes van Afghanistan.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen