Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Tentoonstelling ‘Vrouwenrechten anno nu’

05 augustus 2016

Op 12 augustus wordt een actuele tentoonstelling over vrouwenrechten geopend in het Atrium van het Haagse stadhuis. Met de tentoonstelling ‘Vrouwenrechten anno nu’ maakt Amnesty International de balans op na honderd jaar vrouwenkiesrecht. Hoe is het nu eigenlijk gesteld met de rechten van vrouwen anno 2016?

Aan de hand van verhalen uit China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika, El Salvador en Ierland volgen we een nieuwe generatie vrouwenrechtenactivisten van over de hele wereld. Ook maken we kennis met een aantal vrouwen die vanuit Den Haag actie voeren voor de gelijkheid van vrouwen in Nederland en daarbuiten. Ook het verhaal van Femmes for Freedom wordt tijdens de tentoonstelling verteld.

Ze strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht om over zichzelf en hun eigen lichaam te beschikken. Nog steeds worden vrouwen gevangen gezet of seksueel mishandeld wanneer zij aanspraak maken op elementaire mensenrechten. Maar niet alle vrouwen laten het daarbij zitten. Hun verhalen geven een krachtdadig en dynamisch beeld van een wereld waarin vrouwen vandaag leven. De tentoonstelling stelt ook vragen bij de situatie in de westerse wereld. Zijn de gelijke rechten van vrouwen in eigen land wel zo goed verzekerd als we geneigd zijn te denken?

Van 12 augustus t/m 3 september 2016 in het Atrium, Spui 70 in Den Haag

Meer info: www.denhaag.amnesty.nl | Facebook event: Amnesty Den Haag

Een mijlpaal voor Femmes for Freedom! De rechter oordeelde dat de man mee moet werken aan de beëindigen van het islamitische huwelijk, omdat hij anders een onrechtmatige daad pleegt. De vrouw van deze man werd tijdens de rechtszaak ondersteund door Femmes for Freedom.

“Een man uit Veldhoven moet meewerken aan de echtscheiding van zijn vrouw. Doet hij dat niet, dan pleegt hij een onrechtmatige daad. Dat is het oordeel van de rechtbank Oost-Brabant. De man en vrouw sloten in 2014 een islamitisch huwelijk. Een jaar later ging het stel uit elkaar en vroeg de vrouw de scheiding aan. De man wil alleen aan de echtscheiding meewerken als de vrouw de gouden sieraden teruggeeft die hij haar schonk evenals de bruidsgift van 4 duizend euro.

Volgens de man kan een echtscheiding naar islamitisch recht alleen worden uitgesproken door een shariarechter en is de rechtbank Oost-Brabant daartoe niet bevoegd. De rechtbank oordeelt dat de rechter het huwelijk inderdaad niet kan ontbinden, maar dat wel de vraag kan worden beantwoord of de man een onrechtmatige daad pleegt ten opzichte van de vrouw door een scheiding te weigeren. En volgens de rechtbank is dat het geval.”

Meer lezen: www.rechtspraak.nl (bron)

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen