Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Seksuele voorlichting is eindelijk inclusief!

11 september 2020

Vanaf morgen verschijnt het Trouwboekje, van Femmes for Freedom. Daarmee is er eindelijk goede seksuele voorlichting inclusief antwoorden op de specifieke hulpvragen van vrouwen en meisjes met een migratieachtergrond.

In Nederland krijgt iedereen – als het goed is tenminste – standaard seksuele voorlichting op school. Maar daarin mist informatie die deze vrouwen en meisjes hard nodig hebben. Daarom heeft  Femmes for Freedom het heft in eigen handen genomen en het Trouwboekje ontwikkeld, als aanvulling op bestaande materialen en methodes.

In het Trouwboekje geven wij seksuele voorlichting in alle facetten aan meisjes en vrouwen met een migratieachtergrond. Naast algemene informatie over een gezond seksueel leven, de werking van geslachtsorganen en de zwangerschap, beantwoorden we veel voorkomende vragen over onder andere maagdelijkheid, anticonceptie en keuzevrijheid.

Ook vrouwen met een migratieachtergrond hebben het recht hebben op een veilig, gezond en plezierig seksleven!  #Idecide, Sexual Rights Are Human Rights!

Daarnaast hebben we een checklist gemaakt over hoe mannen in het algemeen met vrouwen moeten omgaan.

Het boekje richt zich primair op vrouwen en meisjes. Maar het is ook waardevol voor hun (toekomstige) partners, hun ouders, scholen, medische professionals, jongeren- en vrouwenorganisaties en overheden. Iedereen kan het Trouwboekje en het kaartje voor mannen gratis bij Femmes for Freedom bestellen of downloaden.

Milou van Rossum in NRC over het Trouwboekje:

In het Trouwboekje gaat het, net als bij andere seksuele voorlichting, over het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en soa’s, en ook de andere basics komen aan bod: vrouwen komen zelden vaginaal klaar, praat met elkaar, doe niks tegen je zin, alle schaamlippen zijn normaal, et cetera. Maar er staan ook dingen in die in de standaard voorlichting ontbreken: de risico’s van het aangaan van een religieus huwelijk bijvoorbeeld – als een man niet meewerkt aan een eventuele scheiding zit een vrouw vast. En veel informatie over het maagdenvlies, dat voor jonge moslimvrouwen, hun aanstaande echtgenoten en hun beider familie vaak nog zo belangrijk is dat ze geen tampons durven te gebruiken of te masturberen, en zich voor het huwelijk soms onderwerpen aan een vernederende maagdelijkheidscontrole, die, aldus hoogleraar seksuologie Ellen Laan in Trouwboekje, ook zinloos is.’

‘Maar het revolutionairste van het boekje zit ’m in het taalgebruik. In de inleiding staat dat ‘je dit boekje waarschijnlijk in handen hebt omdat je binnenkort gaat trouwen of net getrouwd bent’. In de teksten wordt echter consequent het woord partner gebruikt in plaats van man of echtgenoot.’

Het Trouwboekje kunt u hier downloaden. Ook kunt u bij ons de flyer Mijn Lichaam Mijn Keuze bestellen. Stuur hiervoor een mailtje naar info@femmesforfreedom.com. 

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen