Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Ontsnap uit je huis

31 mei 2019

Het is zomer. Maar duizenden vrouwen in Nederland kunnen niet van het mooie weer genieten. Gedwongen door hun man of schoonfamilie  leven deze verborgen vrouwen alleen binnenshuis. Huwelijksmigranten, vrouwen die als bruid naar Nederland komen,  lopen het grootste risico om een verborgen vrouw te worden. Rotterdam werd in 2015 opgeschrikt door de moord op Yasmeen, een Pakistaanse huwelijksmigrante die alleen naar buiten mocht om de vuilniszakken buiten te zetten. Maar ook vrouwen die in Nederland geboren en getogen zijn kunnen slachtoffer worden zoals de Marokkaans Nederlandse Fatiha die wel mocht werken, maar na haar werk aan de radiator werd vastgebonden.

 

Het wordt deze vrouwen onmogelijk gemaakt om over hun eigen lichaam en bestaan te beslissen. Vaak wordt direct geweld tegen hen gebruikt. Maar hulp is moeilijk, omdat ze buiten het zicht van de maatschappij zijn. Er zijn geen betrouwbare cijfers over de hoeveelheid verborgen vrouwen. De overheid zoekt niet actief naar deze vrouwen en registreert deze vorm van geweld niet. Er is geen effectief beleid. Mannen die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan partnergeweld kunnen gewoon een nieuwe partner uit het buitenland halen, waarna het probleem zich herhaalt. Femmes for Freedom wil dat de overheid contact houdt met huwelijksmigranten door middel van huisbezoeken om te kijken hoe het met ze gaat. Naar onze mening moet de overheid ervoor zorgen dat een man met een strafblad wegens partnergeweld geen nieuwe partner uit het buitenland kan halen.

Verborgen vrouwen worden thuis opgesloten en moeten dwangarbeid verrichten. Deze vorm van uitbuiting is gewoon mensenhandel. Hulpverleners die wel achter de voordeur komen, kijken niet verder dan het isolement en zijn vaak bang om in te grijpen. Wanneer de situatie of hulpvraag niet past binnen het werk-en denkkader van de professional wordt er, ondanks dat slachtoffers om hulp smeken, niets gedaan om de situatie te verbeteren. De enkele keer dat na geweld de dader vervolgd wordt, wordt alleen de daadwerkelijke geweldspleger aangepakt maar niet het collectief van de schoonfamilie dat deze situaties keer op keer blijft faciliteren. Het is echter heel goed mogelijk om dat wel te doen, namelijk door de man en schoonfamilies die de vrouw mishandelen en als huisslaaf inzetten als criminele organisatie te vervolgen. Tot op heden heeft het OM dit niet willen doen.

Femmes for Freedom start de campagne Ontsnap uit je huis speciaal voor deze vrouwen; om hen zichtbaar te maken in de maatschappij en van handelingsperspectieven te voorzien om hun situaties te doorbreken. Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat deze vrouwen rechtstreeks worden aangesproken in zo’n campagne. Maar deze campagne is er ook om Nederland wakker te schudden en alert te maken op de situatie waarin deze vrouwen en hun kinderen zich kunnen bevinden. Dat doet Femmes for Freedom door middel van een film die speciaal voor deze campagne gemaakt is. Hierin vertellen drie voormalig verborgen vrouwen hun verhaal. We hopen dat de Nederlandse politiek ons hoort en steunt. Deze campagne is maar een begin. Samen kunnen we deze vrouwen helpen om hun eigen leven weer in handen te krijgen. Nederland kan en mag zich er niet bij neerleggen dat in de 21eeeuw er duizenden vrouwen als slaven behandeld worden.

Onder het kopje ‘Drukwerk Ontsnap uit je Huis’ zijn in negen talen (Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Turks, Somalisch, Urdu, Farsi en Tygrinya) brochures met tips voor deze vrouwen te downloaden. Voor buurtcentra, huisartsenpraktijken, verloskundigen en andere professionals zijn deze brochures ook gratis in gedrukte vorm te bestellen. Ook omwonenden vinden op deze website informatie over wat zij kunnen doen bij een vermoeden van. Voor aankomende huwelijksmigranten hebben wij tips verzameld hoe ze kunnen voorkomen dat ze in eigen huis worden opgesloten. Deze informatie is ook  via Nederlandse ambassades en consulaten beschikbaar. Ander drukwerk van deze campagne is hier ook te vinden. 

Drukwerk ontsnap uit je huis

Alle publicaties zijn ook in een hardcopy uitvoering beschikbaar. Wil je deze opvragen, of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@femmesforfreedom.com

Posters Nederlands

Posters in andere talen: Arabisch, Engels, Farsi, Nederlands, Tigrinya, Turks, Somalisch, Urdu:

Media over 'Ontsnap uit je huis'

 

 

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen