Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Noodoproep aan minister Ploumen

13 maart 2014

Vandaag is Sumo jarig: ze wordt 32 jaar. Maar er is niet veel om te vieren voor haar. Deze Nederlandse jonge vrouw van Pakistaanse origine verblijft in Nederland en verkeert al gedurende zes jaar in huwelijkse gevangenschap. Zij wil scheiden van haar man, die haar haar vrijheid misgunt. Sumo kan niet liefhebben wie zij wil, kan geen vrije relaties aangaan, kan niet trouwen met een nieuwe geliefde. Het is een uitzichtloze situatie, waarin zij bovendien moet voldoen aan de “echtelijke gehoorzaamheidsplicht” zoals deze volgens de huwelijkswet in Pakistan geldt. In de praktijk komt het erop neer dat Sumo seksueel opeisbaar is door haar echtgenoot. Zolang ze door dit huwelijk gebonden is, zal ze nooit echte vrijheid kennen en kan ze ook niet vrij reizen naar het land van haar voorouders.

Vanzelfsprekend verdient Sumo -en met haar vele andere vrouwen die in een vergelijkbare positie verkeren- het om geholpen te worden. Daarom richten wij ons vandaag op de Internationale Dag van de Agunah tot u. Maakt u deze verjaardag haar laatste in huwelijkse gevangenschap, alstublieft. Laat er een einde komen aan de situatie waarin Nederlandse vrouwen door buitenlandse, religieus geïnspireerde wetgeving in hun vrijheid worden beperkt. Helpt u Sumo en haar zusters zich te bevrijden van de ketens van huwelijkse gevangenschap.

Het is nauwelijks voorstelbaar onder welke spanning, in welke onvrijheid Sumo leeft. Al zes jaar lang. Als Nederlands burger zou ze in alle vrijheid een nieuwe partner moeten kunnen kiezen en trouwen als ze dat wil. Haar eerste huwelijk is voorbij. Maar haar echtgenoot houdt haar gegijzeld met de religieuze wetgeving in zijn hand. Er moet iets gedaan worden. Hopelijk kunt u haar en haar lotgenoten redden door actie te ondernemen en in te grijpen.

Dit is een dringende oproep waaraan u hopelijk gehoor zult geven. Stelt u zich dan alstublieft in verbinding met Femmes for Freedom: info@femmesforfreedom.com

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen