Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Kindbruiden in Nederland

28 september 2015

Zo’n twintig Syrische minderjarige meisjes zijn onderweg naar Ter Apel, in Groningen. Alle meisjes zijn uitgehuwelijkt of al getrouwd. In sommige gevallen is er zelfs sprake van enorme leeftijdsverschillen. Zo is er een 15-jarig meisje bij, zij is getrouwd met een man van 38 jaar oud. Nederland erkent kindhuwelijken als deze in het land van herkomst wettig zijn geregistreerd. De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen waarmee huwelijken die in het buitenland gedwongen zijn gesloten in Nederland niet meer worden erkend. Deze wet moet nog behandeld worden door de Eerste Kamer.

Femmes for Freedom wil dat de kindbruiden zo goed mogelijk worden geholpen en stelt de volgende maatregelen voor;

  • Een uitgebreide intake-procedure bij aankomst in het asielzoekerscentrum in Nederland. Bij constatering van een kindhuwelijk dient er gedegen onderzoek te worden gedaan naar het huwelijk.
  • Het meisje hulp bieden en informeren dat zij rechten heeft in Nederland en niet bij haar man hoeft te blijven. Tevens moeten de meisjes direct in veiligheid worden gebracht. Ook is het geven van juridische handelingsperspectieven belangrijk. Te denken valt aan een strafrechtelijke procedure, waarbij er aangifte gedaan kan worden. Maar ook de civielrechtelijke weg is een oplossing. Indien de oudere man weigert van het meisje te scheiden, kan zij door middel van een kort geding eisen het religieus huwelijk te ontbinden en een einde te maken aan haar huwelijkse gevangenschap. Op deze manieren kan het meisje scheiden en in vrijheid aan een nieuw leven beginnen. Femmes for Freedom is expert op dit gebied en helpt vrouwen en meisjes in huwelijkse gevangenschap.
  • De minderjarige slachtoffers van gedwongen huwelijken de medische en geestelijke zorg bieden om het gedwongen huwelijk en de oorlogstrauma’s te kunnen verwerken.
  • Sommige partijen in de Tweede Kamer willen dat er geen gezinshereniging kan plaatsvinden bij kindhuwelijken. Femmes for Freedom vindt dit een lastige kwestie. Als er geen gezinshereniging plaats kan vinden blijft het meisje vastzitten in oorlogsgebied. Het meisje leeft in dit soort gevallen vaak bij haar schoonfamilie, waar zij vaak dwangarbeid voor de schoonfamilie moet verrichten. Bovendien kan de man, die wel in Nederland verblijft, opnieuw in Nederland een burgerlijk huwelijk aangaan. En dan wordt het meisje slachtoffer van een polygaam huwelijk, waardoor de zaken nog complexer worden en het meisje keer op keer slachtoffer wordt: van de oorlog, de noodgedwongen keuze van haar ouders om haar uit te huwelijken, de verkrachtingen van haar  man en van ons gezinsherenigingsbeleid.

Meer lezen?

Media

RTL Nieuws – Uitgehuwelijkte meisjes onderweg naar Nederland

RTL Nieuws – Veel meer kindbruiden naar Nederland

NOS – Kamer geen gezinshereniging bij kindhuwelijken

NOS – Uitgehuwelijkte kinderen onderweg naar Ter Apel

Kamervragen

Sharon Gesthuizen (SP) – Minderjarige Syrische kindbruiden

Attje Kuiken (PvdA) – Syrische kindbruiden in AZC’s

Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Rapport: Zicht op kwetsbaarheid.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen