Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

JOVD roept Shirin Musa uit tot Liberaal van het Jaar

05 januari 2019

Femmes For Freedom is verrast, verheugd en ontzettend vereerd door de verkiezing van onze oprichter en directeur Shirin Musa tot Liberaal van het Jaar. We zijn de  JOVD zeer erkentelijk voor deze mooie titel en zien dit als een erkenning voor de gelijke rechten van alle vrouwen en meisjes in Nederland.

Femmes For Freedom is een organisatie gestoeld op de idealen van het liberaal feminisme waarbij individuele vrijheid en gelijke rechten voorop staan. Dit maakt de erkenning door deze jongeliberalen bijzonder mooi. Collectieve denkpatronen begrenzen de vrijheid van vrouwen en meisjes, maar ook van mannen en jongens. Groepsdwang en –druk zorgt ervoor dat keuzevrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is. Wij blijven strijden tegen deze vrijheidsbeperkingen. We zijn bijzonder blij dat het werk dat we doen, wordt gezien en geëerd door een jongerenorganisatie. Deze erkenning sterkt ons in de wetenschap dat onze werkzaamheden breed gedragen en gesteund worden.

Femmes for Freedom is een grassroots organisatie die sterk is in het maatschappelijk en politiek agenderen van de fundamentele mensenrechten van meisjes en vrouwen met een migratieachtergrond. Onze kennis van alle thema’s komt van de bron: wij zijn opgericht door vrouwen die het onderwerp uit eigen ervaring kennen. Met onze laagdrempelige juridische helpdesk krijgen hulpzoekenden juridische en zo nodig verdere ondersteuning; waar nodig verwijzen wij ze door naar de juiste hulpverlening (die veelal door de reguliere hulpverlening naar ons worden doorverwezen). Deze werkwijze heeft impact: door de gedrevenheid en deskundigheid van de medewerkers en vrijwilligers van Femmes for Freedom, de combinatie van individuele hulpverlening en intensief lobbywerk, slaagt Femmes for Freedom er – ondanks een zeer beperkt budget – in om zowel individuele vrouwen te helpen als op effectieve wijze bredere veranderingen tot stand te brengen.

We zijn iedereen die betrokken is bij Femmes For Freedom dankbaar voor de tomeloze inzet die zij dagelijks leveren om onze doelen te bereiken. Ook danken wij alle individuen, organisaties en fondsen die het werk van Femmes For Freedom de afgelopen jaren hebben gesteund. We blijven ons inzetten voor de rechten van alle vrouwen en meisjes in Nederland, en hopen u de komende tijd nog vaak te mogen ontmoeten in deze strijd.


Persbericht JOVD

JOVD roept Shirin Musa uit tot Liberaal van het Jaar: ‘Ze weet de vinger op de zere plek te leggen’

De JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenvereniging van de VVD, heeft politiek activiste Shirin Musa uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. In deze tijden vanpolarisering weet Musa goed op de waarde van persoonlijke vrijheid te wijzen en wil ze mensen van allerlei achtergronden bij elkaar brengen, zo vinden de jonge liberalen. ‘Ze is een voorbeeld voor veel vrouwen, maar ze is vooral een sterk onafhankelijk individu,’ verklaart voorzitter Splinter Chabot.

Shirin Musa was met haar mensenrechtenorganisatie, Femmes for Freedom, de drijvende kracht achter de posteracties ‘Vrije Partnerkeuze’ en ‘Celebrate Love’. Bij Vrije Partnerkeuze werden stellen afgebeeld waarin de geliefden verschillende achtergronden hebben. Zo was er een poster waarin een moslima en een Joodse man elkaar innig kussen. Splinter Chabot wijst op het belang van dit soort boodschappen. ‘Integratie gaat om respect, begrip en liefde voor elkaar. Dan maakt het niet uit wat voor een afkomst je hebt.’

‘Shirin Musa legt de vinger op de zere plek in onze maatschappij en dat is goed,’ vervolgt Chabot. Ook de vervolgactie, Celebrate Love, zorgde voor heel wat ophef in verschillende (religieuze) gemeenschappen. Toch bleef Musa achter de acties staan en benadrukte ze de boodschap achter de afbeeldingen. Ze strijdt voor seksuele vrijheid voor vrouwen in ‘patriarchale gemeenschappen’ en deinst niet terug voor beledigingen en bedreigingen. ‘Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om integratie, religieuze vrijheid en seksuele vrijheid ook al is dat moeilijk om onder ogen te komen. Om deze vrijheid voor iedereen te bevorderen, wie je ook bent, wat je ook gelooft of hoe je er ook uitziet, zijn mensen als Shirin Musa onmisbaar,’ concludeert Chabot

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen