Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Hersteloperatie na VGV straks vergoed uit de basisverzekering

15 oktober 2018

Afgelopen zomer lanceerde Femmes For Freedom de campagne “Ontsnap aan je vakantie” om aandacht te vragen voor gedwongen achterlating, huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking en potentiële slachtoffers van handelingsperspectieven te voorzien. Deze campagne leidde eerder dit jaar al tot Kamervragen over de hulp van de Nederlandse ambassade en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating aan meisjes en vrouwen die in het buitenland worden achtergelaten.

Tijdens de ontwikkeling van de campagne kwam FFF erachter dat hoewel er in 2014 reeds Kamervragen waren gesteld over de hersteloperaties na vrouwelijke genitale verminking, vier jaar later nog geen stappen waren ondernomen om de vergoeding hiervan in de basisverzekering op te nemen. De afgelopen maanden heeft FFF herhaaldelijk navraag gedaan bij het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat uiteindelijk doorverwees naar de conceptleidraad van de NVOG. Hierin werden de mogelijkheden voor reconstructieve operaties wel uiteengezet, maar wordt geen aanbeveling gedaan voor de vergoeding ervan.

Toen een definitief antwoord van het ministerie uitbleef, heeft FFF via Twitter en andere social media aandacht gevraagd voor dit probleem. We zijn verheugd dat onze berichten door een breed publiek zijn opgepakt, waaronder enkele Tweede Kamerleden. Naar aanleiding van onze berichtgeving zullen Sjoerd Sjoerdsma en Rens Raemakers van D66 Kamervragen stellen aan de Minister voor Medische Zorg. Samen met de PvdA pleiten zij er voor dat de operatie nog dit jaar wordt verwerkt in de basisverzekering, waarmee deze ingreep vanaf 2019 vergoed wordt. Wij zijn erg dankbaar dat dit onderwerp in de Kamer opnieuw aandacht krijgt en kijken uit naar een daadkrachtig antwoord van de Minister.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen