Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Freedom Is Our Right! (Nederlands)

04 mei 2022

Femmes for Freedom lanceert een Europese campagne tegen huwelijkse gevangenschap. We staan niet alleen in deze strijd. Samen met internationale feministen, wetenschappers, schrijvers, advocaten en NGO's komen we op voor slachtoffers van huwelijkse gevangenschap in Europa met #FreedomIsOurRight #StopMaritalCaptivity

Huwelijkse gevangenschap op de Europese agenda

Ruim tien jaar geleden begon onze strijd tegen huwelijkse gevangenschap in Nederland, en met succes. Nederland werd het eerste land ter wereld met wetgeving, hulpverlening en beleid om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan. Nu is het tijd om huwelijkse gevangenschap in de rest van Europa aan te pakken. De afgelopen drie jaar zijn we daar hard mee aan de slag gegaan. Hier een kleine greep uit onze grootste successen. 

  • Hoorzitting in het Europees Parlement in samenwerking met ALDE/Renew Europe over de aanpak van huwelijkse gevangenschap in Europa.   
  • Politieke en maatschappelijke agendering van huwelijkse gevangenschap in Frankrijk middels amendement van Nathalie Delattre en artikelen in o.a. Le Monde en Le Figaro.  
  • Aanstelling van Margreet de Boer (lid Eerste Kamer, GL) door de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa om onderzoek te doen naar huwelijkse gevangenschap in Europa. 

    Meer lezen over onze voortgang in Europa? Klik hier!

Hoe staat Europa ervoor en wat moet er gebeuren?

Om succesvolle verandering teweeg te brengen, moeten we weten waar Europese landen staan. Daarom deden we intensief onderzoek naar wetgeving, hulpverlening en politieke en maatschappelijke opinie over huwelijkse gevangenschap in Europese landen. Kennis is macht, daarom delen we onze bevindingen en tips voor het aanpakken van huwelijkse gevangenschap op onze websiteDe Europese Commissie heeft wetsvoorstel naar het Europees Parlement gestuurd om gender based violence aan te pakken. Huwelijkse gevangenschap wordt in het voorstel niet genoemd. We gaan ons de komende periode inspannen om dit te realiseren! 

Samen sterk tegen het onrecht van huwelijkse gevangenschap

We staan niet alleen in onze strijd. We werken samen met andere Europese organisaties om huwelijkse gevangenschap in Europese landen te agenderen. Onze beweging #FreedomIsOurRight wordt gesteund door feministen en NGO's uit heel Europa, zoals Mandy Sanghera en dr. Shirin Ebadi. Kijk op onze website, voor alle steunbetuigingen. We zijn nog lang niet klaar. We blijven hard aan het werk om huwelijkse gevangenschap in heel Europa aan te pakken. Steun jij ons ook? Gebruik #FreedomIsOurRight en #StopMaritalCaptivity op alle socials of kijk hier hoe jij kunt helpen.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen