Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

FFF neemt deel aan internetconsultatie tegengaan huwelijkse gevangenschap

01 september 2021

Femmes for Freedom heeft deelgenomen aan de internetconsultatie ‘Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten (tegengaan huwelijkse gevangenschap en enige andere onderwerpen). Deze wijziging houdt onder andere in dat de huwelijkspartners strafbaar worden gesteld als zij uitsluitend religieus getrouwd zijn en verplicht in geval van scheiding de ontbinding van het religieuze huwelijk tegelijkertijd met het burgerlijke huwelijk.

FFF juicht het voornemen van de regering om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan toe. Echter hebben we grote bedenkingen bij de strafbaarstelling van huwelijkspartners als zij alleen religieus getrouwd zijn aangezien de consequenties hiervan onvoldoende doordacht zijn en het weinig bijdraagt aan huwelijkse gevangenschap. De strafbaarstelling van slachtoffers van huwelijkse gevangenschap bemoeilijkt de gang naar de rechter en draagt daardoor niet bij aan de bescherming van de positie van deze vrouwen, maar verslechtert deze juist.

In onze reactie op het wetsvoorstel pleiten we verder voor verder beleid om huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap tegen te gaan en tevens de doelgroep te betrekken bij de ontwikkeling van dit en verder beleid.

Lees onze gehele reactie op het wetsvoorstel hier.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen