Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Femmes for Freedom luidt de feministische lente in!

19 maart 2015

Op vrijdag 20 maart luidt Femmes for Freedom de feministische lente in met een flyeractie bij een Haagse moskee. Met deze actie wil de stichting aandacht vragen voor de informele en onwettige huwelijken die in verschillende moskeeën en kerken in Nederland gesloten worden. Informele huwelijken zorgen voor rechteloosheid en onmacht onder vrouwen en kinderen. Denk hierbij aan problemen als kindhuwelijken, huwelijksdwang, polygamie, huwelijkse gevangenschap en moderne slavernij.

Informele en onwettige huwelijken zijn strafbaar in Nederland op grond van het Burgerlijk Wetboek (Boek 1, artikel 68) en het Wetboek van Strafrecht (Artikel 449). Hierin staat dat geen kerkelijk huwelijk voltrokken mag worden zonder een voorafgaand burgerlijk huwelijk : Geen godsdienstige plechtigheden zullen mogen plaats hebben, voordat de partijen aan de bedienaar van de eredienst zullen hebben doen blijken, dat het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken (Boek 1, artikel 68). Overtreding van deze wet wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie. Alleen de persoon die het huwelijk voltrekt is strafbaar, niet de partners die gehuwd worden.

Tijdens de flyeractie bij de Haagse moskee gaan we het gesprek aan met de mannen van de moskee en voert Femmes for Freedom actie voor fundamentele mensenrechten en duurzame verandering. Femmes for Freedom luidt de feministische lente in!

Wilt u helpen in de strijd tegen informele huwelijken en aanwezig zijn bij de flyeractie? Neemt u dan contact op met Claudia door een mailtje te sturen naar claudia.verhoeven@femmesforfreedom.com. Dit kan tot vrijdag 20 maart 11.00 uur.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen