Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Eddy Terstall in gesprek met Deeyah Khan in De Balie

13 februari 2014

Banaz: A Love Story

Op 16 februari vertoont De Balie de film Banaz: A Love Story. In deze film wordt het verthaal vertelt van de Brits-Koerdische vrouw Banaz Mahmod, die op haar twintigste werd vermoord wegens eerschending.In de documentaire komt Banaz zelf aan het woord via beelden die gemaakt zijn op het politiebureau waar ze haar verhaal kwam doen. Ook komen haar zus, de betrokken politie-officieren en een aantal experts aan het woord. Tegelijkertijd doet deze aangrijpende documentaire uit de doeken over wat dat precies betekent, eergerelateerd geweld.

Op deze avond kijken we de prijswinnende documentaire van regisseur Deeyah Khan. Na de film spreekt Eddy Terstall met Khan over de documentaire, eerwraak, activisme en over vrouwenrechten.

Deeyah Khan

Als dochter van Pakistaanse en Afghaanse ouders wordt de in Noorwegen geboren Deeyah Kahn op zeer jonge leeftijd succesvol als zangeres en muzikant van traditionele Zuid-Aziatische klassieke en volksmuziek. Deeyah en haar ouders worden al gedurende haar tienerjaren regelmatig bedreigd en mishandeld door de Noorse moslimgemeenschap. Na een incident waarbij ze tijdens een optreden op het podium wordt aangevallen, besluit ze naar Londen te verhuizen. Daar vervolgt ze haar muziekcarrière als popzangeres en producer. Haar succes leidt tot nog meer conflicten en bedreigingen, die uiteindelijk zo ernstig worden dat ze gedwongen is te stoppen met optreden. Tegenwoordig is Deeyah Khan regisseur, muziekproducer, componist, platenproducer en mensenrechtenactivist, en zet ze zich met name in voor de positie van (moslim)vrouwen en voorlichting rond eerwraak. Haar debuutfilm Banaz: A Love Story werd bekroond met verschillende prestigieuze prijzen, waaronder een Emmy Award voor Beste Internationale Documentaire.

Voor meer informatie en het kopen van tickets verwijzen we u graag door naar de site van De Balie.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen