Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Bente Becker (VVD) belicht zelfbeschikkingsproblematiek

15 december 2021

22 november sprak Kamerlid Bente Becker (VVD) in een wetgevingsoverleg van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de urgentie van het aanpakken van onderbelichte problematiek binnen zelfbeschikking. 

Bente sprak de Kamer toe over het belang van de ontwikkeling van preventie en hulpverlening voor onderbelichte onderwerpen zoals economische uitbuiting, polygamie en beschuldigingen van hekserij. Ze benadrukte financiële onderdrukking als onderdeel van huwelijkse uitbuiting, een nog steeds veel voorkomend probleem in Nederland waar nog steeds geen passende aanpak voor is. Vrouwen mogen niet werken, niet over hun eigen geld beschikken en geen eigen bankpas hebben. Zo worden Nederlandse vrouwen financieel onderdrukt en gehinderd in hun zelfbeschikking en onafhankelijkheid. 

Ook belichtte Bente de gebrekkige uitvoering van bestaande aanpakken van schadelijke praktijken. Bijvoorbeeld, de extra controles en informatie op Schiphol voor vrouwen die op het punt staan om gedwongen achtergelaten te worden, uitgehuwelijkt te worden in het buitenland of meisjes die genitaal verminkt worden. Maar ook de nieuwe richtlijn van de NVOG voor maagdenvliescontroles- en hersteloperaties. Hoewel er vooruitgang is, gaan we nog niet ver genoeg in de bescherming van de fundamentele rechten van Nederlandse meisjes en vrouwen.

We staan volledig achter Bente’s pleidooi voor beter emancipatiebeleid en bedanken haar voor het belichten van deze problematiek, waar Femmes for Freedom zich al jaren hard voor maakt. Ook in het nieuwe jaar zullen we ons weer met volle kracht inzetten om juist dit soort praktijken te agenderen, voorkomen en bestrijden. Zo zijn we hard bezig met het ontwikkelen van passende, effectieve aanpak om financiële onderdrukking en polygamie tegen te gaan. Zo komen we weer een stapje verder in de zelfbeschikking en emancipatie van álle Nederlandse vrouwen.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen