Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Seksuele geaardheid

Er zijn verschillende soorten seksuele geaardheden. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Heteroseksualiteit: mensen die zich aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht. Een jongen die verliefd wordt op een meisje, of andersom.
  • Homoseksualiteit: mensen die zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht. Mannen die op mannen vallen en vrouwen die op vrouwen vallen.
  • Biseksualiteit: biseksuelen voelen zich aangetrokken tot mannen en vrouwen. Soms wat meer tot mannen en soms wat meer tot vrouwen.
  • Panseksualiteit: Panseksuelen worden verliefd op mensen. Het maakt niet uit of iemand nou een man, een vrouw of iets ertussenin is.
  • Aseksualiteit: aseksuele mensen voelen zich niet seksueel aangetrokken tot mannen of vrouwen. Ze kunnen wel een relatie hebben, maar dan zonder seks.
  • Sapioseksueel: voor sapioseksuelen is het niet belangrijk hoe iemand eruit ziet. Zij vinden het allerbelangrijkste dat iemand slim is.

Genderidentiteit

Als een baby geboren wordt, is vaak de eerste vraag of het een meisje of een jongen is. Maar hoe iemand er lichamelijk uitziet, kan anders zijn dan hoe iemand zich van binnen voelt. Het kan dus zijn dat je als jongen op de wereld komt, maar je je voelt als een meisje. Of dat je het lichaam van een meisje hebt, maar je je voelt als een jongen.

  • Cisgender: cisgender betekent 'niet transgender'. Dus: je bent geboren als jongen, en je voelt je ook helemaal jongen. Of je bent geboren als meisje, en je voelt je ook helemaal meisje. 
  • Intersekse: we hebben het vaak over twee geslachten: man en vrouw. Maar het kan ook zijn dat je wordt geboren met een penis en een vagina tegelijk. Iemand heeft dan bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een baarmoeder tegelijk. Of iemand is geboren met een vagina en heeft een grote clitoris die op een penis lijkt. Vroeger werden zij vaak geopereerd om vrouw of man te zijn. Maar steeds vaker wordt ervoor gekozen om niet meer te opereren. Intersekse mensen kunnen zichzelf vrouw, man of gewoon intersekse noemen en voelen.
  • Transgender: geboren in het ‘verkeerde lichaam’. Dat is het geval bij een transgender. Een meisje dat is geboren in het lichaam van een jongen of andersom. Sommige mensen zeggen al op jonge leeftijd dat hun uiterlijk niet klopt met hoe zij zich voelen. Maar er zijn ook mensen die dit pas op latere leeftijd voelen. Transgenders kunnen een geslachtsveranderende operatie ondergaan. Sommige transgenders willen geen operatie, maar veranderen wel hun kleding, dragen make-up of nemen hormonen in om er mannelijker of vrouwelijker uit te zien.
  • Non-binair: er zijn mensen die zich geen man en ook geen vrouw voelen. Zij kleden en gedragen zich zoals zij bij zichzelf vinden passen. Deze mensen noemen we non-binair. 

De genderidentiteit (wie jezelf bent) van iemand zegt niets over de seksuele geaardheid (tot wie jij je aangetrokken voelt). Soms is het even wennen om de begrippen transgender en non-binair te begrijpen. Maar dat je het niet kent, betekent niet dat deze mensen vreemd zijn of iets doen wat verboden is. Het maakt niet uit hoe je jezelf ziet en op wie je valt. In Nederland zijn we allemaal gelijk. Het is verboden om mensen te discrimineren op basis van hun seksuele geaardheid en-of genderidentiteit. Voor meer informatie kijk op www.sense.info.nl.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon