Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Soorten relaties

Er zijn veel verschillende mensen. Er zijn ook veel verschillende manieren om een relatie te hebben. Iedere relatie is bijzonder en iedereen kiest voor een relatie waar die zich goed bij voelt.

Monogame relatie

Als je gelooft in een liefdesrelatie met één persoon. Als je geen seks met anderen hebt en niet vreemd gaat, dan ben je monogaam. Homoseksuelen, heteroseksuelen, panseksuelen en biseksuelen kunnen allemaal een monogame relatie hebben.

Polygame relatie

Polygamie is wanneer 1 persoon met meerdere mensen tegelijk een relatie heeft. Dat is niet verboden in Nederland. Je mag van meer mensen tegelijk houden. Zo zijn er mensen die een open relatie hebben. Dit zijn mensen die van 1 persoon houden en met die persoon een relatie hebben. Maar daarnaast ook met andere mensen seks hebben.Vaak gaat het bij een open relatie alleen om de seks en niet om ook echt een relatie erbij te beginnen. Mensen die een open relatie hebben, maken hier vaak goede afspraken over. Zo wordt niemand gekwetst en loopt niemand het risico op een ongewenste zwangerschapof een soa.

Polygame huwelijk

In Nederland is een polygame huwelijk verboden. Polygame huwelijk is een persoon die met meerdere mensen tegelijk trouwt. Je kunt in Nederland een celstraf krijgen van 4 tot 6 jaar als je trouwt met meer dan één partner. Het is ook verboden in Nederland om met iemand te trouwen, terwijl je weet dat deze persoon al getrouwd is met iemand anders. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel mensen een polygame huwelijk hebben in Nederland, omdat sommige polygame huwelijken zijn getrouwd voor het geloof en niet voor de wet. Dat het verboden is, komt doordat veel polygame huwelijken onder dwang ontstaan en veel vrouwen gevangen zitten in het huwelijk.

Polyamoreuze relatie

Polyamorie betekent ‘veel liefde’. Polyamoristen zijn mensen die op meerdere mensen tegelijk verliefd kunnen worden en ook met meerdere mensen een relatie kunnen hebben. Bijvoorbeeld één vrouw die meerdere vriendjes heeft. Deze vriendjes weten het wel van elkaar, maar ze hoeven elkaar niet te kennen of intiem te zijn. Er zijn ook polyamoreuze relaties waarbij alle betrokkenen een relatie met elkaar hebben. Bijvoorbeeld een vrouw met twee vriendjes, waarvan de mannen ook een relatie met elkaar hebben. Polyamoreuze relaties zijn niet nieuw, maar mensen hielden het wel lang verborgen. Pas de afgelopen jaren durven mensen hier open over te praten.

Friends-with-benefits

Sommige mensen willen graag seks met elkaar, terwijl ze niet verliefd zijn op elkaar of geen relatie willen. Dat wordt friends-with-benefits, vriendschap met voordelen, genoemd. Je hebt dan geen relatie met elkaar en geniet alleen van de seks. Sommige mensen hebben deze afspraak met meerdere mensen gemaakt, anderen hebben maar één vriendschap met voordelen. Als je hier voor kiest, dan is het goed om een eerlijk gesprek te hebben over anticonceptie en voorbehoedsmiddelen om een zwangerschapen soate voorkomen.

Verstandshuwelijk

Je kunt ook getrouwd zijn, zonder seks met elkaar te hebben. Dat wordt ook wel eenverstandshuwelijk genoemd. Dan heb je wel de voordelen van een relatie, zoals veiligheid, zekerheid en misschien belastingvoordelen, maar het is geen romantisch huwelijk. Jullie zijn niet verliefd op elkaar en hebben geen seks met elkaar.

Online dating

Tegenwoordig kan je ook via het internet nieuwe mensen leren kennen. Misschien zit je toekomstige partner er wel tussen? Je hebt heel veel websites waar je online iemand kan leren kennen en op date kan gaan als je dat wil. Op www.moslimas.nl of www.muslima.com kan je mensen leren kennen die ook moslim zijn. Zo’n moslim datingsite maakt het veel makkelijker als je op zoek bent naar een moslim date. Dit wordt ook wel halal dating genoemd. Op https://halalmatchmakers.co.uk/#!/howitwork zitten mensen die je kunnen koppelen aan iemand. Jij vertelt wat je zoekt in een man of vrouw. Zij gaan voor jou op zoek naar een persoon die hopelijk bij jou past.

Gearrangeerd huwelijk

Een gearrangeerd huwelijk is wanneer je ouders, andere familieleden, of kennissen op zoek gaan naar een geschikte partner voor jou.  Als ze iemand hebben gevonden, betekent het niet dat je ook met hem of haar moet trouwen. Je word dus niet gedwongen. Het meisje en de jongen kunnen elkaar leren kennen als ze dat willen en beslissen of ze elkaar wel of niet leuk vinden. Het kan dus zijn dat ze elkaar niet leuk vinden en niet meer willen afspreken. En dat wordt meestal door de ouders geaccepteerd. Een gearrangeerd is in Nederland niet verboden.

Gedwongen huwelijk

Je ouders hebben een partner voor je uitgezocht, maar jij wil absoluut niet met hem of haar trouwen. Misschien durf je niet tegen je ouders in te gaan. Of je maakt heel duidelijk dat je het niet ziet zitten. Hoe je ook reageert. Als je ouders je dwingen, dan is dat huwelijksdwang. En dwanghuwelijk is strafbaar.

Ook in Nederland komt huwelijksdwang voor, bijvoorbeeld bij Turkse, Marokkaanse, Surinaams- Hindoestaanse, Molukse, Iraakse, Iraanse, Somalische, Afghaanse, Pakistaanse, Koerdische, Chinese en Roma- gemeenschappen. Femmes for Freedom is daarom gestart met een meldpunt voor huwelijksdwang. Ben je zelf gedwongen tot een huwelijk of ken je iemand dat slachtoffer is van huwelijksdwang, maak hier dan anoniem een melding via: meldpunt

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon