Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van je vagina. Het is soepel en het buigt mee als de penis naar binnengaat. Daarom is het woord maagdenvlies eigenlijk een verkeerd woord. De meeste vrouwen bloeden niet tijdens hun eerste keer. Dat betekent niet dat ze geen maagd zijn. Je bent maagd zolang je nog nooit een penis in je vagina hebt gehad.

Wanneer vrouwen ontspannen zijn, zich prettig voelen en zin hebben in seks, dan gaat de penis ook makkelijker de vagina in, waardoor het niet bloedt. Bloedverlies of pijn kan voorkomen als de vrouw niet ontspannen is. De eerste keer kan vaak spannend zijn. Door die spanning span je onbewust de spieren rond je vagina aan. De vagina wordt dan niet vochtig en het randje weefsel blijft droog. Het kan dan pijnlijk zijn als de man met zijn penis naar binnen probeert te gaan. Vooral als de man ruw met je omgaat. Het weefsel, dat is gevuld met bloed, kan geschaafd worden wanneer de penis erin gaat, waardoor er bloed uit je vagina komt.

Maagdenvliescontroles 

Het ‘maagdenvlies’ zegt dus niets over of je nog maagd bent of niet. Een arts kan ook niet controleren of het maagdenvlies nog heel is en of je nog maagd bent. Femmes for Freedom doet haar best om deze controles in Nederland te laten verbieden. In België mogen artsen deze controles niet meer doen. Niemand kan jou verplichten te bewijzen dat je nog maagd bent. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze controles zelfs uitgeroepen tot geweld tegen vrouwen.

Toch zijn er vrouwen die per se willen bloeden tijdens hun huwelijksnacht. Ze gebruiken hiervoor verschillende trucjes. Ze maken bijvoorbeeld een sneetje in hun vinger en smeren het bloed (stiekem) op het laken. Of ze stoppen een zetpil met rode kleurstof in hun vagina, waardoor het lijkt alsof ze hebben gebloed. Er zijn ook vrouwen die zelfs een maagdenvlieshersteloperatie laten doen. Dan zetten ze hechtingen in het vaginaweefsel. Als de penis langskomt, schiet de hechting los en gaat het bloeden.

Seksuele zelfbeschikking

Femmes for Freedom vindt het belangrijk dat vrouwen zelf over hun eigen lichaam en leven beslissen. Je mag zelf beslissen met wie je seks hebt of om maagd te blijven. Dit wordt ook wel seksuele zelfbeschikking genoemd. Jouw keuzes moeten gerespecteerd worden. Niemand mag jou pijn doen of jouw keuzes controleren. Daarom wil Femmes for Freedom maagdenvlieshersteloperaties verbieden. Deze operaties zijn helemaal nergens voor nodig, omdat het maagdenvlies niet bestaat. Er is niks wat je vagina afsluit, dus ook niets wat hersteld kan worden.

Het is belangrijk dat je praat met je (aanstaande) partner over de eerste keer of de huwelijksnacht. Het is goed om je verwachtingen te delen, maar ook om te vertellen waar je bang voor bent. Je partner heeft vast ook verwachtingen en angsten. Door er samen over te praten begrijp je elkaars angsten en verwachtingen beter zodat, wanneer je samen seks hebt, je er beide van kunt genieten.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon