Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Het is niet leuk om vóór het trouwen na te denken over een mogelijke scheiding of overlijden van een partner. Maar soms loopt het leven anders dan gepland. Wij zien dagelijks vrouwen die geen recht hebben op partneralimentatie, omdat ze niet voor de wet zijn getrouwd. Vrouwen die mee moeten betalen aan de schulden van hun partner. Vrouwen die hun bruidsschat niet krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om over geldzaken te praten en afspraken te maken. Lees hier wat je moet regelen. 

Regels in Nederland om te trouwen

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn om te trouwen.
 • In Nederland moet je eerst voor de wet trouwen. Daarna mag je voor je geloof trouwen. Als je voor de wet trouwt is de kans groot dat je recht hebt op partneralimentatie en/of kinderalimentatie en verdeling van de goederen van het huwelijk bij een scheiding.
 • Het is verboden om met meer dan één persoon te trouwen. Ook wanneer het tweede huwelijk in het buitenland is gesloten.
 • Ben je alleen voor het geloof getrouwd? Je bent nooit te laat. Je kunt altijd nog voor de wet trouwen.

Verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

 • Als je trouwt, moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
 • Als je geen minderjarige kinderen hebt, kun je een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om eindigen. Als je getrouwd bent en je wil uit elkaar, dan moet je dit regelen bij de rechter.
 • Een huwelijk wordt overal ter wereld erkend. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval.

Samenlevingscontract en huwelijk of geregistreerd partnerschap

 • Bij een huwelijk of partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten, bijvoorbeeld onderhoudsplicht. Bij een samenlevingscontract heb je deze rechten en plichten alleen als je dat in het contract opneemt.
 • Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen. Alleen als je dit zelf wilt en het opneemt in het contract.
 • Bij een huwelijk of partnerschap heb jij en je partner automatisch ouderlijk gezag. Dat is de plicht en het recht van de ouder om zijn minderjarig kind te verzorgen en op te voeden. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De man moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden. Daarna kan hij het gezamenlijk gezag laten registreren bij de gemeente. Wil de moeder niet meewerken? Dan kan de man het gezamenlijk gezag aan de rechter vragen. Hiervoor heeft hij een advocaat nodig.

Wat betekent trouwen voor onze spullen en schulden?

Getrouwd vóór 1 januari 2018 - Gemeenschap van goederen

Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd en heb je niets geregeld bij de notaris? Dan ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Al jullie bezittingen (zoals huis, auto of bedrijf) en schulden van vóór en tijdens het huwelijk zijn van jou en je partner samen. Gaan jullie scheiden? Dan moeten jullie alle bezittingen en schulden door de helft delen.

Voorbeeld: Je hebt voor je huwelijk een auto gekocht met je eigen geld. Als je gaat trouwen is je echtgenoot automatisch mede-eigenaar. Als jullie gaan scheiden dan is de auto voor de helft van hem. Ook al heeft hij er niets voor betaald. 

Getrouwd op of na 1 januari 2018 – Beperkte gemeenschap van goederen

In 2018 zijn de regels veranderd. Ben je op of na 1 januari 2018 getrouwd of heb je trouwplannen? Als je niets regelt dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt bij een scheiding gelijk wordt verdeeld. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk blijven privé en worden dus ook niet verdeeld tussen de partners.

Voorbeeld: Je hebt voor je huwelijk een auto gekocht met je eigen geld. Als je gaat scheiden blijft de auto alleen van jou en kan je partner niet de helft van de waarde van de auto opeisen.  

Bewijzen wat van wie is voordat je trouwt

Als je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt zijn alle bezittingen, vermogen (geld) en schulden van vóór het huwelijk privé-eigendom. Alles wat je opbouwt vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn, is van jullie samen. Dus ook de schulden. Om dit te voorkomen kun je, voordat je trouwt, het formulier Overzicht bezittingen, vermogen en schulden invullen. Heeft je partner schulden? Schrijf het schuldbedrag op. Zet jullie handtekening en bewaar beiden een exemplaar. Geef voor de zekerheid ook een kopie aan iemand die je vertrouwt. Als jullie gaan scheiden of als je partner overlijdt heb je bewijs dat de schulden voor het huwelijk zijn gemaakt en ben je niet verantwoordelijk. 

Bruidsschat tip: Het overzicht is ook handig voor de huwelijkscadeaus (bruidsschat) die je krijgt voordat je trouwt. Heb je een gouden armband gekregen? Schrijf het op in het overzicht. Zo heb je bewijs dat het van voor het huwelijk was en wordt het niet gerekend tot het gezamenlijk eigendom. Probeer je bruidsschat zoveel mogelijk voor je huwelijk te krijgen. Alles wat je tijdens en na je huwelijk krijgt, is automatisch van jullie beiden. Tenzij je dit anders regelt bij de notaris. 

Andere afspraken maken

Willen jullie zelf bepalen wat je wel en niet samen deelt? Of juist vastleggen dat alles van jullie samen is? Dat kan bij de notaris door het vastleggen van huwelijkse voorwaarden. De huwelijkse voorwaarden is er om het vermogen tussen partners te regelen, maar kan ook helpen om je te beschermen tegen de schulden van je partner. Bezittingen die tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan, kunnen op deze manier van jou blijven. Bijvoorbeeld je spaargeld, een waardevolle kunstcollectie, je bruidsschat. Je kunt tussentijds jullie huwelijkse voorwaarden altijd aanpassen.

Let op: Een imam heeft in Nederland niet dezelfde functie als een notaris. De afspraken die jullie bij de imam hebben gemaakt gelden niet als huwelijkse voorwaarden in Nederland.

Bruidsschat/Mahr/Mehir

Het Nederlandse recht kent geen bruidsschat. Er zijn in Nederland rechtszaken geweest over de bruidsschat waar de rechter heeft beslist dat het onderling verdeeld moet worden. Rechtszaken waarin de rechter heeft beslist dat de man niet verplicht is om de bruidsschat aan de vrouw te geven. Het opeisen van een bruidsschat kun je dus niet afdwingen via de rechter.

Er zijn twee oplossingen:

 • Je moet ervoor zorgen dat je je bruidsschat krijgt voordat je trouwt en dit opnemen in het formulier Overzicht bezittingen, vermogen en schulden.
 • Lukt het niet om het voordat je trouwt te krijgen? Dan kun je in de huwelijkse voorwaarden vastleggen wat je tijdens en na het huwelijk krijgt bij een mogelijke scheiding.

Wat kun je afspreken in je huwelijkse voorwaarden:

 • Dat al het goud dat je tijdens en na het huwelijk krijgt, van jou alleen blijft. Dat schenkingen, giften en erfenissen die je ontvangt voor of tijdens het huwelijk, van jou blijven.
 • Heb je met je partner afspraken gemaakt over het bruidsschat? Neem dat op in de huwelijkse voorwaarden, zodat je zeker weet dat je partner het betaalt bij een scheiding of overlijden.
 • Alle islamitische rechten die met vermogen (geld) te maken hebben. Bijvoorbeeld dat je man je bij een scheiding drie maanden moet onderhouden.
 • Dat als je partner schulden maakt tijdens het huwelijk, jij er niet voor moet opdraaien.

Als je geen Nederlands kunt, kan de notaris een tolk regelen. De afspraken die bij de notaris zijn vastgelegd, staan vast tussen jou en je partner. Je hebt altijd de vrijheid om deze afspraken samen met je partner te veranderen. Ook hiervoor moet je naar de notaris. Je kunt ook tijdens je huwelijk naar de notaris om afspraken vast te leggen. De gemiddelde prijs per uur van een notaris is € 103.50. Kijk op www.notaris.site/prijzen-notarissen voor meer informatie.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon