Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

 

Bij brand kunnen je spullen onbruikbaar worden. Als je een verzekering hebt afgesloten, betaalt de verzekering (een deel van) de schade. De verzekeringsmaatschappij maakt een contract. Daar staat in waar je je tegen wilt verzekeren. Maar ook welke voorwaarden daarbij horen. Bijvoorbeeld welke kosten wel en niet worden uitbetaald in een situatie. Het contract met de verzekeringsmaatschappij noem je de polis.

Er zijn verschillende soorten verzekeringen. Check goed wat voor jouw situatie nodig is. Heb je een dure auto? Of ga je vaak op reis? Let ook goed op dat je geen dubbele verzekeringen afsluit. Als je een reisverzekering hebt, is een annuleringsverzekering vaak niet nodig. Als je nauwelijks tandartskosten maakt, heb je misschien geen aanvullende verzekering nodig. Wist je dat een pianist ook zijn vingers kan verzekeren? En een voetballer zijn voeten? Tot je 18de jaar ben je meeverzekerd met je ouders. Voor sommige verzekeringen kun je ook als je ouder bent, bij je ouders verzekerd blijven.

De belangrijkste verzekeringen:

  • Basiszorgverzekering: De basiszorgverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Deze verzekering dekt standaardzorg en betaalt medische kosten. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, medicijnen en ziekenhuisopname. Heb je meer zorg nodig dan de basiszorgverzekering? Dan kun je het uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering. Dat is niet verplicht. Heb je een bril nodig? Kies dan voor een aanvullende verzekering waarin je een bril vergoed krijgt. Heb je veel haargroei in je gezicht en wil je er vanaf? Kies voor een aanvullende verzekering die laseren dekt. Heb je rugklachten? Kies voor een aanvullende verzekering met fysiotherapie. Zo kun je zelf beslissen wat je komend jaar nodig hebt en zoeken naar een verzekering die bij je past.
  • Inboedelverzekering: Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen inbraak en schade door bijvoorbeeld brand. Voorbeeld: Door lekkage in de badkamer is er flinke waterschade in je huis. Je boeken en laptop zijn onbruikbaar. Deze kosten zijn dan voor de verzekering.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor als je iets kapot maakt van iemand anders. Voorbeeld: Je kind heeft met een bal een raam van de buren ingegooid. De verzekering betaalt een nieuw raam.
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen: Als je een auto of motor hebt, is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijvoertuigen Voorbeeld: Je hebt een auto-ongeluk gehad en schade veroorzaakt bij een ander auto. De verzekering betaalt de schade van de andere auto.

Verzekeringen voor bijzondere gebeurtenissen:

  • Reisverzekering: Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade, zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen. Voorbeeld: Je bent op reis in Thailand. Op een volle markt worden je spullen gestolen. De reisverzekering vergoedt de gestolen spullen.
  • Annuleringsverzekering: Als je tickets koopt voor bijvoorbeeld een vakantie of concert kun je een annuleringsverzekering nemen. Als je niet kunt gaan, dan kun je na annuleren het geld terugkrijgen. Voorbeeld: Onderweg naar het vliegveld krijg je een ongeluk waardoor je het vliegtuig mist. Je verzekering betaalt je vliegtickets terug.
  • Huisdierenverzekering: Een huisdierenverzekering is een verzekering die de kosten van medische behandelingen, hulpmiddelen of andere voorzieningen voor medische noodzaak vergoedt bij huisdieren.
  • Diefstalverzekering: Een diefstalverzekeringis een verzekering van een object. Bijvoorbeeld telefoon, fiets, auto. Als het object wat je hebt verzekerd wordt gestolen, krijg je een schadevergoeding.
  • Uitvaartverzekering: Een uitvaartverzekering is een verzekering voor de kosten van de begrafenis of crematie. Bij het overlijden van de verzekerde wordt een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden waarmee zij de uitvaart kunnen betalen.
  • Rechtsbijstandverzekering: Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies geeft bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen. Of als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Eigen risico

Bij sommige zorgverzekeringen moet je, als je kosten hebt gemaakt, toch eerst een deel zelf betalen. Dat noemen wij het eigen risico. Check goed per verzekering wat wel en niet onder het eigen risico valt.

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

  1. Lees de basisinformatie over verzekeringen: Verzekeringen zijn niet interessant en leuk. Toch zijn ze belangrijk! Doe je best om een (zorg)verzekering te vinden dat bij je past en goedkoop is. Uiteindelijk merk je dit iedere maand in je portemonnee!
  2. Denk na over het eigen risico: Je moet een aantal keuzes maken als je een verzekering afsluit. Denk van te voren na over de hoogte van je eigen risico. Gebruik je bijna geen zorg? Door je eigen risico te verhogen krijg je korting op je maandelijkse premie. En andersom: als je verwacht dat je het komende jaar veel zorg nodig hebt, kies je een lager eigen risico.
  3. Bekijk de aanvullende opties: Gebruik je dure medicijnen? Heb je lenzen? Moet je vaak naar de fysiotherapeut? Gebruik je anticonceptie? Moet je vaak naar de tandarts? Bekijk goed welke zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt, en vooral: wat je voor het komende jaar verwacht. Heb je extra zorg nodig? Maak de rekensom of het goedkoper is om je aanvullend te verzekeren of juist om de rekeningen zelf te betalen.
  4. Vergelijk zorgverzekeringen: Wanneer je bepaald hebt wat jij wilt verzekeren, vergelijk je online verschillende verzekeringen via bijvoorbeeld: independer.nl.
  5. Sluit je zorgverzekering af: Wanneer je de juiste verzekering hebt gevonden kan je deze online afsluiten door je gegevens in te vullen. Je krijgt dan de verzekeringspolis thuisgestuurd. Wisselen van zorgverzekering kan maar een keer per jaar: aan het eind van een jaar/begin nieuw jaar. Je nieuwe zorgverzekering regelt het opzeggen van je oude zorgverzekering.
  6. Vraag zorgtoeslag aan: Je hebt recht op zorgtoeslag als je nog niets of weinig verdient. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen en leefsituatie. Bekijk dit op toeslagen.nl.
Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon