Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

In Nederland zijn vier soorten toeslagen:

  • Zorgtoeslag: Geldbedrag dat je krijgt als je een zorgverzekering hebt afgesloten.
  • Huurtoeslag: Geldbedrag dat je krijgt als je huur (te) hoog is voor je inkomen. Als je dus moeite hebt met het betalen van je huur.
  • Kindgebonden budget: Geldbedrag dat je krijgt voor je kinderen tot 18 jaar. Dit krijg je naast kinderbijslag.
  • Kinderopvangtoeslag: Geldbedrag dat je krijgt voor de kinderopvang van je kinderen.

Hoogte van je toeslag

Welke toeslag je krijgt en hoeveel, ligt aan je inkomen en leefsituatie. Om de hoogte van de toeslag te berekenen, telt de Belastingdienst jouw inkomen, die van je toeslagpartner (de persoon waarmee je toeslag aanvraagt, bijvoorbeeld je partner) en medebewoners mee.

Toeslag aanvragen

Je regelt je toeslag via de Belastingdienst. Je vraagt een toeslag aan via Mijn toeslagen. Alleen het kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen. Je hoeft een toeslag maar één keer aan te vragen. Als je leefsituatie niet verandert, krijg je de toeslag het volgende jaar automatisch. Kijk voor meer informatie bij Toeslag aanvragen.

Toeslag wijzigen

Als er iets verandert in je leefsituatie, kan de hoogte van de toeslag veranderen. Bijvoorbeeld, als je meer of minder gaat verdienen. Je moet wijzigingen in je situatie binnen 4 weken aan de Belastingdienst doorgeven. Dan kunnen zij je toeslag op tijd aanpassen. Lees hier meer over op Wijzigingen doorgeven.

Toeslag op eigen bankrekening

Als je een toeslagpartner hebt, krijgen jullie de toeslag samen. De toeslag staat altijd op naam van één van jullie. De berichten over de toeslag worden ook verstuurd aan de persoon die de toeslag ontvangt. Wanneer je toeslag aanvraagt, probeer het dan op je eigen naam te zetten. Ontvangen jullie al toeslag? De Belastingdienst kan de toeslag alleen per 1 januari op een andere naam zetten. Als je de wijziging doorgeeft voor 15 november, staat de toeslag per 1 januari van het volgende jaar op de andere naam.

DigiD

Om toeslag aan te vragen en te wijzigen heb je DigiD (Digitale Identiteit) nodig. Dat is een soort paspoort, maar dan digitaal. Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets bij een overheidsorganisatie wilt regelen. Zoals bij de Belastingdienst, het onderwijs of de zorg. Je bent niet verplicht om een DigiD aan te vragen. Het is wel erg handig, omdat steeds meer overheidsorganisaties via DigiD brieven versturen. Zonder DigiD kun je dus veel dingen niet via internet regelen.

Het is belangrijk dat jij over je eigen DigiD beschikt. Je kunt dan je eigen toeslagen bekijken en wijzigen. Het komt vaak voor dat de partner via DigiD alles regelt en de toeslagen op zijn eigen rekeningnummer zet. Zorg daarom dat je een eigen DigiD hebt en bewaar je wachtwoord goed. Heeft iemand je wachtwoord en maakt die er misbruik van? Pas dan je wachtwoord aan. Op www.digid.nl/hulp leggen ze stap voor stap uit hoe je een DigiD kunt aanvragen, activeren en je wachtwoord kunt wijzigen.

Hulp bij DigiD

Wil je leren hoe je een DigiD aanvraagt of hoe je de DigiD app kunt gebruiken? Veel bibliotheken geven een Digisterker cursus om te leren omgaan met websites van de overheid en DigiD. Het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Kijk op www.bibliotheek.nl/hulpbijinternetten.

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon