Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Heb jij geld geleend van iemand en dit nog niet terugbetaald? Sta je rood bij de bank? Heb je boetes, die je nog moet betalen? Heb je een rekening niet betaald? Heb je één of meerdere vragen met ja beantwoord? Dan heb je een schuld. Schulden ontstaan als je niet op tijd betaalt of als je geld uitgeeft dat je eigenlijk niet zelf hebt.

Rente

Bij veel leningen betaal je rente. Dat is extra geld dat je betaalt naast het geleende bedrag. Je moet dus betalen voor het lenen. Als je € 150 leent met een rentepercentage van 5% betaal je € 150 x 1,05 = € 157,50.

Soorten leningen

 • Hypotheek: Een hypotheek is een lening waarmee je een huis of bedrijfspand kunt kopen. Het geld wat je van de bank geleend hebt, betaal je weer terug met rente. Voorbeeld: Je broer en zijn vrouw hebben een huis gekocht. Het huis kost € 260.000. Dit kunnen ze niet in één keer betalen. Ze hebben een afspraak gemaakt met de bank en betalen iedere maand een bedrag aan de bank.
 • Rood staan: Als je rood staat, heb je meer geld van je rekening gehaald dan wat erop stond. Zo kun je toch pinnen en je rekeningen betalen. Een keer rood staan is niet erg, maar dit moet niet te vaak gebeuren. Rood staan kost geld, omdat je rente moet betalen. Het is per bank verschillend hoeveel je rood mag staan en hoeveel rente je moet betalen.
 • Kopen op afbetaling: Als je koopt op afbetaling ben je direct eigenaar van wat je hebt gekocht. Je betaalt de koopprijs alleen niet in een keer, maar in meerdere keren. Je betaalt ook rente. Dus uiteindelijk ben je duurder uit. Voorbeeld: Je hebt een nieuwe tablet gekocht. Je had niet genoeg geld en hebt met de winkel afgesproken dat je pas over vier maanden het volledige bedrag hoeft te betalen. Dit bedrag is met de rente erbij hoger dan de prijs van de tablet.
 • Creditcard: Een creditcard is een pasje waarmee je wereldwijd kunt betalen. Elke uitgave gaat pas aan het einde van de maand van je bankrekening af. Bij een normale bankpas gaat dat altijd onmiddellijk. De uitgever van de creditcard schiet jou dus elke betaling voor. Als je niet aan het einde van de maand betaalt, dan moet je rente betalen. Je hebt dan een creditcardschuld.

Incassobureau

Als jij heel lang een rekening niet betaalt huurt het bedrijf, waar jij de rekening van moet betalen, een incassobureau in. Het incassobureau moet ervoor zorgen dat jij de rekening gaat betalen. De kosten van het werk dat het incassobureau doet, moet jij betalen. Dit komt bovenop de schuld die er al is.

Gevolgen van schulden:

 • Je bent uiteindelijk veel meer geld kwijt, omdat je allemaal extra kosten (rente, incassobureau etc.) hebt.
 • Als je schulden hebt, kun je niet alles kopen wat je wilt en leuke dingen doen. Je moet vaker ‘nee’ zeggen.
 • Als je schulden hebt en niet terugbetaalt, verlies je het vertrouwen van mensen. Je kunt daardoor ruzie krijgen.
 • Je moet meer werken, anders kun je niet rondkomen.
 • Er moet niets onverwachts gebeuren wat veel geld kost, want dan heb je daar geen geld voor. Zo kunnen er nog meer schulden ontstaan. Dat geeft veel stress, want dan moet je nog meer terugbetalen.

Manieren om schulden te voorkomen

 • Zorgen voor meer inkomsten.
 • Sparen, zodat je altijd geld hebt voor onverwachte uitgaven.
 • Begroting maken en je eraan houden.
 • Minder geld uitgeven.
 • Vast bedrag opnemen bij een pinautomaat. Is het op? Dan mag je niets meer uitgeven.

Voor welke lening kies je?

Het is beter om spaargeld te gebruiken dan te lenen. Maar soms heb je geen andere keuze. Op www.wijzeringeldzaken.nl/lenen/wanneer-kies-je-welke-lening lees je wat per situatie de beste lening is.

Stappenplan geld lenen

Het is altijd beter om je spaargeld te gebruiken voor grote uitgaven dan om te lenen. Als je geen andere keuze hebt, leen dan niet zomaar. Volg dit stappenplan:

 1. Vergelijk leningen: Bij het kopen van een nieuwe wasmachine of auto, kun je vaak een lening afsluiten bij de verkoper. Maar een lening bij een verkoper heeft vaak niet de laagste rente of de beste voorwaarden. Zoek daarom zelf uit wie de goedkoopste lening met de beste voorwaarden heeft. Leen daar het geld en doe dan pas de aankoop.
 2. Kijk naar de looptijd van je lening: Voordat je een lening afsluit moet je bedenken hoe lang je het artikel gaat gebruiken waarvoor je de lening afsluit. Je moet ervoor zorgen dat de lening niet langer loopt dan de periode waarin je het gebruikt. Denk je vier jaar in de auto te rijden? Laat de lening dan ook maximaal vier jaar lopen. Dan voorkom je dat je voor iets betaalt dat je niet meer gebruikt. Sneller de lening betalen is natuurlijk altijd goed.
 3. Kom meer te weten over de voorwaarden: Naast de rente en looptijd zijn ook andere voorwaarden belangrijk. Zorg ervoor dat je niet vooraf al afsluitkosten moet betalen. Kijk of je de lening tussentijds kunt aflossen. Dat kan vaak niet, omdat de persoon of organisatie die de lening geeft dan rente misloopt. Sluit je een huurkoop voor een auto of ga je leasen? Kijk dan wat er aan het einde van de looptijd gebeurt. Is de auto dan van jou of kun je deze voor een vast bedrag overnemen?
 4. Check of je de kosten kunt blijven betalen als er iets gebeurt: Wat als er iets verandert in je inkomen? Je wordt bijvoorbeeld ontslagen of je gaat scheiden. Kun je de lening dan blijven betalen?
 5. BKR-registratie: De meeste leningen worden opgeslagen bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Banken en andere organisaties die leningen aanbieden kunnen daar controleren of je andere leningen of schulden hebt (gehad). Dit doen ze ook als je een hypotheek afsluit. Als je leningen hebt, betekent dat de maximale hypotheek die je kunt krijgen als je een huis koopt lager is.

Hulp bij schulden

Heb je schulden en hulp nodig? Op www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-op-orde/hulp-bij-geldzorgen vind je waar je terecht kunt voor hulp.

Geld lenen aan een ander

Hebben mensen jou wel eens om geld gevraagd? Vaak gaat het goed, maar het kan ook gebeuren dat je het geleende bedrag niet terugkrijgt of dat ze om een hoog bedrag vragen. Het is soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen, omdat je wil helpen. Maar geef alleen geld als je het kunt missen en je er goed bij voelt.

Hoe bepaal je of je geld wilt of kan geven aan familie of vrienden?

Stel jezelf de volgende vragen voordat je iemand geld geeft of leent:

 1. Kan ik het geld zelf missen? Krijg ik problemen als ik het geld geef? Als je zelf moeilijk rondkomt is het slim om het geld voor jezelf te houden. Voel je niet schuldig, want jij kunt er niets aan doen.
 2. Heeft de persoon die om geld vraagt al financiële problemen? Dan is méér geld vaak niet de oplossing. Kijk liever samen naar de schulden en verwijs hem of haar door naar schuldhulpverlening.
 3. Kan ik hem of haar op een andere manier helpen? Kan je zelf geen geld missen? Vraag of je op een andere manier kunt helpen. Je kunt partijen benaderen voor een betalingsregeling. Je kunt helpen met de administratie of helpen om geld te lenen bij de bank.
 4. Waarom wil diegene geld van mij? Probeer erachter te komen waarom diegene geld wilt. Heb je het gevoel dat er misbruik van je wordt gemaakt? Wees dan eerlijk over je gevoelens en geef geen geld.
 5. Word je gedwongen of heb je het gevoel dat je geen keus hebt? Als het om jouw geld gaat en alleen jij erbij kan, dan heb je altijd een keus. Bespreek het of verzin een smoesje en geef aan dat je het echt niet kunt missen. Als anderen ook bij je geld kunnen, probeer het dan te bespreken en geef aan waarom je hem/haar niets wilt lenen.
 6. Maak duidelijke afspraken als je wel geld uitleent: Deze afspraken moet je vastleggen. Spreek af hoe, wanneer, met of zonder rente het geldbedrag terugbetaald moet worden. Bij grotere bedragen is het slim om deze afspraken vast te zetten in een schuldbekentenis. Dit is een verklaring waarin jullie de afspraken opschrijven. Zet er beiden jullie handtekening onder.
Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon