Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Aandachtspunten

  • In de gemeenschappen van biculturele meisjes en vrouwen is seks een taboe-onderwerp. Seks voor het huwelijk kan zelfs leiden tot (eergerelateerd) geweld. Het is daarom van belang dat seks in deze gemeenschappen bespreekbaar wordt gemaakt.
  • Maagdenvliescontroles- en hersteloperaties houden taboes en mythes rondom maagdelijkheid in stand en zijn discriminatie van en geweld tegen vrouwen. De afschaffing hiervan moet daarom zo snel mogelijk gerealiseerd worden, zo vindt ook de WHO.
  • Seksuele voorlichting moet inclusiever. Er wordt nu te weinig aandacht besteedt aan de vragen en problemen van meisjes met een biculturele achtergrond, zoals de rol van het huwelijk en maagdelijkheid in het seksleven, vrouwelijke genitale verminking en huwelijksdwang.
  • Niet elke nieuwkomer heeft seksuele voorlichting gehad op school. Daarom is het belangrijk dat dit in het inburgeringsproces gebeurd. 
  • Vrouwen met een biculturele achtergrond hebben vaker een SOA, ondergaan vaker een abortus, zijn vaker chronisch ziek en gaan vijf jaar eerder dood dan vrouwen met een Nederlandse achtergrond. Er moet onderzoek gedaan worden naar de oorzaken hiervan. 
  • De hersteloperatie voor slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking moet volledig vergoed worden voor alle vrouwen. 

Inclusieve seksuele voorlichting

Inclusieve, passende seksuele voorlichting is een essentieel onderdeel van de seksuele ontwikkeling, gezondheid en emancipatie van meisjes en vrouwen. Daarom ontwikkelden we een voorlichtingspakket ter aanvulling op de bestaande seksuele voorlichting, specifiek gericht op meisjes met een biculturele achtergrond.

Hersteloperaties voor slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking in het basispakket

Tienduizenden Nederlandse vrouwen zijn slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking. Door onze lobby wordt een pilot gestart voor de opname van de hersteloperatie in de basiszorgverzekering. Zo krijgen vrouwen de kans om hun seksuele vrijheid en gezondheid terug te krijgen. 

Vervolging van predikers van genitale verminking

Genitale verminking is geweld tegen vrouwen. Daarom organiseren wij succesvolle aangfite-acties tegen predikers die vrouwelijke genitale verminking aanbevelen. Zo veroordeelde de rechter een prediker tot 80 uur werkstraf. 

Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon