Jongeren maken een deel van hun seksuele ontwikkeling online door. Dit brengt risico’s met zich mee. Elk jaar worden jongeren in Nederland slachtoffer van shame sexting: het ongewenst online verspreiden van (gemanipuleerd) seksueel getint beeldmateriaal met als doel de afgebeelde persoon aan de schandpaal te nagelen. De gevolgen voor slachtoffers kunnen groot zijn, denk aan depressies en zelfmoordpogingen.
Voor Turkse en Marokkaanse meisjes zijn de gevolgen vaak nog ingrijpender, omdat de eer van de familie hooghouden vaak van cruciaal belang is. Veel van hen bevinden zich regelmatig in de telegramgroepen, waar duizenden worden geslutshamed. Er worden zelfs beelden gedeeld waarop meisjes geen hoofddoek dragen, terwijl ze dat normaal gesproken wel doen, of waarin ze een topje dragen. Voor de slachtoffers kan zo’n foto ook al enorm naakt voelen. Er is zelfs een volledige groep gewijd aan filmpjes van moslima’s. Sommige ouders proberen de eer te herstellen door een gedwongen huwelijk, gedwongen achterlating in het buitenland of een andere vorm van eergerelateerd geweld, zoals eerwraak (moord). Een gruwelijke realiteit die onze aandacht vraagt.
Bij Femmes for Freedom streven we ernaar dat vrouwen in staat zijn zich te wapenen tegen digitaal geweld in binnen- en buitenland. Onze inzet omvat niet alleen bewustwording en bescherming binnen nationale grenzen, maar ook gerichte aandacht voor de digitale veiligheid van jonge meiden en vrouwen die te maken hebben met uithuwelijking en achterlating in het buitenland. In de komende periode zullen we specifieke tips ontwikkelen om hen te voorzien van digitale handvatten in situaties waarin communicatie bemoeilijkt wordt, zoals in gebieden waar internetmogelijkheden beperkt zijn. We willen bewustzijn creëren over digitale veiligheid en effectieve communicatiestrategieën aanreiken, rekening houdend met de uitdagingen van transnationaal geweld bij uithuwelijking en achterlating.