Femmes For Freedom is in 2011 opgericht door Shirin Musa, een ervaringsdeskundige van huwelijkse gevangenschap en is in korte tijd een begrip geworden in Nederland. In eerste instantie leek de Nederlandse wet geen grip te hebben op huwelijkse gevangenschap. Een kort geding tegen haar ex-man resulteerde tot baanbrekende jurisprudentie: de rechter gaf haar gelijk en dwong haar man op straffe van een dwangsom mee te werken aan een religieuze echtscheiding. Haar persoonlijke ervaringen en die van vrouwen die zich tot haar wenden, omdat ze zich in schrijnende situaties van ‘huwelijkse gevangenschap’ bevinden, is voor haar de aanleiding geweest om Femmes for Freedom op te richten. In minder dan een jaar tijd introduceerde Shirin de Nederlandse samenleving het begrip ‘huwelijkse gevangenschap’ en wist zij het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Dit heeft ertoe geleid dat de Tweede Kamer in 2012 instemde met het begrip ‘huwelijkse gevangenschap’ (oftewel ‘gedwongen voortzetting van een huwelijk’) en achterlating van partner of kind. Sindsdien vallen huwelijkse gevangenschap en achterlating onder de strafbaarheid van het algemene dwangartikel van artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht. Het is niet bij deze wetswijziging gebleven. Ook de hulpverlening voor meisjes en vrouwen die in huwelijkse onvrijheid verkeren, is verbeterd.
Meest invloedrijke non-profit vrouw Opzij Top100
Maandblad Opzij riep Shirin Musa uit tot meest invloedrijke non-profit vrouw. Het tijdschrift noemt het werk van Femmes for Freedom baanbrekend. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op! Onze hoogtepunten delen we graag met u.
Campagnes
Zo lanceerden we samen met o.a. CS Digital Media de campagne “Celebrate Love”, die heel Nederland anders naar de liefde deed kijken.
In de zomerperiode vroegen we met “Ontsnap aan je vakantie” aandacht voor huwelijksdwang, gedwongen achterlating en vrouwelijke genitale verminking in het buitenland. Ook gaven we meisjes en jonge vrouwen duidelijke handelingsperspectieven om goed voorbereid op reis te gaan. Over deze campagne zijn meerdere keren Kamervragen gesteld en we hebben het vertrouwen dat door deze hernieuwde aandacht de alertheid en actiebereidheid bij de hulpverleners nog groter wordt.
Maatschappelijke en Politieke Agendering
In het verlengde van deze zomercampagne hebben we de hersteloperaties na vrouwelijke genitale verminking opnieuw op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. Deze worden, ondanks eerdere toezeggingen vanuit de politiek, nog niet vergoed uit de basisverzekering. Ondanks een motie van het Tweede Kamerlid Ploumen is deze ingreep nog steeds niet opgenomen in de vergoedingen. Ook in 2019 zullen we hiervoor blijven strijden. Tijdens deze campagne bereikte ons het nieuws dat de As-Soennah Moskee in Den Haag vrouwelijke genitale verminking in de digitale leeromgeving heeft aanbevolen. Dit mag en kan niet in Nederland. Daarom heeft Femmes for Freedom aangifte gedaan van opruiing en aanzetten tot geweld, en hebben we heel Nederland opgeroepen ook aangifte te doen. Dankzij een zeer succesvolle crowdfunding kunnen we nu bestuursrechtelijke stappen nemen om over te gaan tot sluiting van de moskee.
Sinds 2016 ijvert Femmes for Freedom voor een actieplan zelfbeschikking. Derhalve zijn we zeer blij met de aangenomen motie van Bente Becker (VVD) voor een actieplan zelfbeschikking waarin o.a. aandacht wordt gevraagd voor de financiële zelfstandigheid en seksuele zelfbeschikking.
Internationale Agendering
Ook organiseerde Femmes For Freedom samen met ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement, een hoorzitting over huwelijkse gevangenschap om de bewustwording op Europees niveau te vergroten en om samen met academici, experts en politici mogelijke oplossingen te onderzoeken. Tijdens deze hoorzitting spraken meerdere experts op het gebied van wetgeving, huwelijkse gevangenschap en informele huwelijken. Onze hoop en inzet is dat huwelijkse gevangenschap in internationale mensenrechtenverdragen, resoluties en Europese wetgeving opgenomen kan worden.
Aankondiging Wetsvoorstel Huwelijkse Gevangenschap
Na jaren van intensieve lobby en agendering gaat het eindelijk gebeuren! Zo schreef de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, in het voorjaar een brief over huwelijkse gevangenschap waarin hij zijn voornemen aankondigde om een bepaling in het burgerlijk wetboek op te nemen die zal voorzien dat beide partners meewerken aan de ontbinding van het religieus huwelijk.
Dit voorstel heeft Femmes For Freedom in 2012, 2014 en 2017 al bepleit en we zijn blij dat ons voorstel nu wordt overgenomen en als oplossing wordt gepresenteerd door de Universiteit Maastricht. De minister heeft Femmes For Freedom uitgenodigd voor de internetconsultatie. Wij hebben als enige partij daaraan gehoor gegeven en commentaar en aanvullingen gegeven op deze aanstaande wetswijziging.
Impact op maatschappelijk niveau: creëren van awareness, zorgen voor betere (handhaving) van wet- en regelgeving op het gebied van huwelijkse onvrijheid
Impact op individueel niveau: ondersteuning aan meisjes en vrouwen die problemen hebben bij huwelijkse vrijheid en gelijkheid
Verder lezen?