Archiven

#idecide, sexual rights are human rights

december 10, 2019 12:16 pm Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Seks zonder huwelijk? Seks met iemand met een ander geloof? Seks met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland vinden we dat meestal heel gewoon. Tenminste, zolang je behoort tot de juiste  groep.

Maar voor vrouwen in veel migrantengemeenschappen lijken andere regels te gelden. Kunnen we het ons voorstellen dat een vrouw met een islamitische achtergrond behoefte heeft aan seks, zonder dat ze daarvoor eerst hoeft te trouwen? Dat ze misschien met een niet-gelovige man naar bed wil?

Seks is een lichamelijke behoefte. Een emotionele. Een menselijke. Dus ook van vrouwen in migrantengemeenschappen. Ook als ze een cultureel conservatieve achtergrond hebben. Ja, ook vrouwen met een hoofddoek hebben seks – soms zelfs met andere vrouwen met een hoofddoek.

En daar is niets mis mee. Sterker nog, dat is een mensenrecht. Een recht dat wij met de campagne ‘I decide. Sexual rights are human rights’ luidkeels opeisen.

Dat is keihard nodig, want de seksuele vrijheid van vrouwen in veel migrantengemeenschappen wordt constant tegengewerkt. Niet alleen door de poortwachters van de gemeenschappen zelf, maar ook door de organisaties die ze bij zouden moeten staan. Gerespecteerde kennisinstituten zijn namelijk bang om de conservatieve krachten in migrantengemeenschappen tegen zich in het harnas te jagen. Dus kiezen ze voor een ‘cultuursensitieve’ benadering, waarbij ze de poortwachters naar de mond praten. Hun recente campagne is anno 2019 nog steeds niet inclusief!

Maar het zijn juist deze poortwachters die de taboes rond seksualiteit graag in stand houden. De stemmen van de ‘nieuwe’ Dolle Mina’s in diezelfde gemeenschappen worden genegeerd.

De gevolgen zijn rampzalig. Zo is de seksuele weerbaarheid van vrouwen in deze gemeenschappen lager, waardoor ze slechter in staat zijn zelf te beslissen of ze seks willen. Ze hebben minder toegang tot voorbehoedsmiddelen en minder kennis erover, wat een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen oplevert. Seks is voor hen niet meer plezierig en menselijk, maar negatief en iets om je voor te schamen. De vrouwen die wel seks hebben, moeten vaak een dubbelleven leiden.

De cijfers liegen er niet om: deze en talloze andere problemen rond seksualiteit nemen voor vrouwen in veel migrantengemeenschappen niet af, maar toe!

Het is tijd dat dit verandert. Houd op met ons te behandelen alsof we door onze cultuur bepaald worden. Cultuursensitief is niet inclusief, maar helpt alleen maar om taboes en onderdrukking in stand te houden. Praat openlijk en eerlijk met ons over seks. Neem onze behoeften en problemen net zo serieus als die van iedere andere Nederlander. Help ons taboes te doorbreken, zodat wij ons ook kunnen mengen in de #MeToo-discussie. Betrek ons bij beleidsvorming, bij campagnes over seks en bij seksuele voorlichting: op scholen in steden waar veel migranten wonen en in asielzoekerscentra.

Want ook vrouwen in migrantengemeenschappen zijn seksuele wezens. We zijn namelijk gewoon mensen. Behandel ons dus ook zo. Daar hebben we simpelweg recht op. Sexual rights are human rights!

Alle campagnematerialen van #idecide, sexual rights are human rights, zoals formats voor social media en verschillende posters kunt u hier downloaden. Ook kunt u bij ons de flyer Mijn Lichaam Mijn Keuze  bestellen. Stuur ons een mailtje naar info@femmesforfreedom.com

Wij zijn blij en vereerd dat de hoogleraren Angela Maas en Ellen Laan achter deze campagne staan! Hun steun is een belangrijke erkenning voor de seksuele zelfbeschikking van migrantenvrouwen!

Met dank aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dankzij de bijdrage van OCW kunnen wij onze fundamentele mensenrechten bevechten en dit geluid laten horen.

(Model: Dounia Rijkschroeff, Fotografie: Benning&Gladkova, Typografie: buro RuSt, Visagie: Esther Goldstein)

Seks zonder huwelijk? Seks met iemand met een ander geloof? Seks met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland vinden we…

Ontsnap aan je vakantie

december 5, 2019 6:25 pm Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Ontsnap aan je vakantie is een campagne om (potentiële) slachtoffers van gedwongen achterlating, huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking te wijzen op de hulp die mogelijk is en de rechten die ze hebben.

Titel: Ontsnap aan je vakantie
Vormgeving: arn@zwaargeschut.be
Teksten: Edward Hendriks  https://www.doyoucopy.nl
Met dan aan: Marieke Jonkers
Website: Meint Noordhoek ontsnap-aan-je-vakantie

Ontsnap aan je vakantie is een campagne om (potentiële) slachtoffers van gedwongen achterlating, huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking te wijzen…

Zelfgekozen

december 5, 2019 6:23 pm Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Zelfgekozen “In Nederland kies je je partner zelf”  is een campagne van Gemeente Rotterdam en Femmes For Freedom gericht op jonge vrouwen met een multiculturele achtergrond, met als thema zelfbeschikking. Omdat het idee van de campagne afkomstig is van Femmes for Freedom, werken medewerkers van FFF als adviseurs mee aan de ontwikkeling van deze campagne. De kickoff van de campagne was op woensdag 24 mei 2017.

 Titel: #Zelfgekozen
 Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
 Samenwerkingspartners: Gemeente Rotterdam
 Website: Zelfgekozen.nl

Doel van de campagne

Doel van de campagne is om duidelijk  te maken dat het vanzelfsprekend moet zijn om je eigen partner te kiezen. Femmes for Freedom strijdt al jaren tegen huwelijksdwang. Achter huwelijksdwang ligt de gedachte dat vrouwen niet over hun eigen seksualiteit mogen beschikken en niet zelf kunnen bepalen met wie ze een relatie hebben. Het is daarom belangrijk dat er meer aandacht komt voor het recht van vrouwen om verliefd te zijn op wie ze willen, zelf te bepalen of en met wie ze een relatie hebben, wel of geen seks hebben buiten het huwelijk en of ze (ongehuwd) gaan samenwonen.

Samen met een aantal vrouwen uit niet westerse culturen heeft Femmes for Freedom daarom het idee ontwikkeld voor een campagne over het recht om verliefd te zijn en dit aan verschillende gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider van Integratie is de eerste die de moedige stap heeft genomen om de campagne daadwerkelijk uit te voeren.

Femmes for Freedom feliciteert de gemeente Rotterdam met de stap om dit thema bespreekbaar te maken en roept andere lokale overheden op om dit voorbeeld te volgen. Voor de emancipatie van vrouwen uit patriarchale gemeenschappen is het essentieel dat het gesprek met deze gemeenschappen gevoerd wordt over het recht om over de eigen seksualiteit en relaties te beschikken, en dat vrouwen weten dat de overheid hen steunt als ze voor hun eigen rechten op willen komen.

Nu de coalitiebesprekingen over een nieuwe regering gaande zijn, roept Femmes for Freedom de nieuwe regering op om de emancipatie van deze vrouwen ook een speerpunt van het emancipatiebeleid te maken. Lees hier het pamflet van Femmes for Freedom voor het emancipatiebeleid aan het nieuwe kabinet.

Ken je positieve verhalen, heb je hulp nodig of vragen naar aanleiding van deze campagne? Neem contact op met Femmes for Freedom!

E-mail: info@femmesforfreedom.com

Telefoon: 070-362 65 06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfgekozen “In Nederland kies je je partner zelf”  is een campagne van Gemeente Rotterdam en Femmes For Freedom gericht op jonge…

Celebrate love

december 5, 2019 6:20 pm Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Op 19 maart 2018 lanceerden Femmes for Freedom samen met CS Digital Media de campagne Celebrate Love om de liefde te vieren. De digitale abri’s van de metro in Amsterdam en Rotterdam worden door de posters gesierd. Via www.celebratelove.nl kun je hier meer over lezen.

Met de campagne Celebrate Love willen we inspireren en het debat rondom vrijheid aanjagen. Dat kan in Amsterdam, Rotterdam, maar ook in Maastricht, Enschede of Almere. Wil jij ook campagne voeren voor vrije partnerkeuze en zelfbeschikkingsrecht, dan helpen wij je daar graag bij. Op basis van co-creatie gaan we dan aan de slag om campagnes te bedenken die uit het hart voor het hart zijn.
Je kunt contact met ons opnemen via info@femmesforfreedom.com of via het contactformulier.

Titel: #Celebrate Love
 Samenwerkingspartners: CS Digital Media, Ahmet Polat, Fidan Ekiz, Yesim Candan, Meint Noordhoek van websitesvoormkb-ers.nl, Anita Nanhoe, Eddy Terstall, Ruben Gischler, Nusret Musa en Pooyan Tamimi Arab.
 Website: celebratelove.nl

Celebrate Love: the making of from Ruben Gischler on Vimeo.

Op 19 maart 2018 lanceerden Femmes for Freedom samen met CS Digital Media de campagne Celebrate Love om de liefde…

Red de vagina

november 16, 2019 10:29 am Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Niemand heeft het over de maagdelijkheidsobsessie in de migrantengemeenschappen en daarom worden fundamentele mensenrechten van meisjes en vrouwen massaal geschonden in Nederland.
Femmes For Freedom vindt het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Daarom willen wij graag met minister Hugo de Jonge, de NVOG het gesprek aangaan over maagdelijkheidscontroles en –herstel. Vermoedelijk vragen jaarlijks duizenden vrouwen met een islamitische achtergrond uit migrantengemeenschappen informatie over het maagdenvlies en laten honderden zich behandelen.

Maagdelijkheidscontroles

Ondanks dat de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) maagdelijkheidscontroles duidelijk heeft gekwalificeerd als genderdiscriminatie en schending van vrouwen- en meisjesrechten, hebben onmenselijke patriarchale normen en waarden in het Nederland van 2019 vrij spel om deze controles af te blijven dwingen bij  jonge vrouwen. In België werken de artsen niet langer mee aan maagdelijkheidscontroles en maagdelijkheidsverklaringen. De Belgische Nationale Raad van de Orde der Artsen kwalificeert deze praktijken als: ‘Niet nuttig, niet relevant, discriminerend en het kan ervaren worden als een daad van agressie’.

Recent nog zijn hier door de VVD  en SP Kamervragen over gesteld. Femmes for Freedom is verheugd dat de minister in zijn antwoorden de problematiek rondom de controles en herstel erkent, maar wil de minister toch aansporen om duidelijker stelling te nemen tegen deze achterhaalde praktijken door deze te verbieden. De vagina, zo schreven wij al eerder, is noch het epicentrum van eer, noch een politieke speelbal. Cultuur, traditie, geloof en politiek dienen buiten het broekje te blijven.

Artsen in overtreding met maagdelijkheid hersteloperaties

Artsen die maagdelijkheidshersteloperaties aanbieden en hierover adverteren, bevestigen hiermee aan de jonge vrouwen dat deze een misstap hebben begaan. Herstel het maagdenvlies, is hun devies. Maar een vrouw die seks heeft gehad voor het huwelijk is ‘geen misstap begaan’. Ze heeft haar hart gevolgd, of haar lust. Ze heeft een keuze gemaakt die de artsen, familie, gemeenschap, geloof, cultuur of man niet mogen veroordelen, en die ze zelf ook zou moeten kunnen respecteren. Die kans krijgt ze niet. Omdat artsen met hun commerciële klinieken het eens zijn met het patriarchaat; je moet maagd zijn en wij zijn er voor je om het te fixen!


Bron: www.maagdenvliesherstellen.nl & www.maagdenvliesherstel.nl

De wildgroei van artsen die maagdelijkheidhersteloperaties uitvoeren, maken ook misbruik van de kwetsbaarheid van de jonge vrouwen door te adverteren en te concurreren op prijs en methode. Hoewel cosmetische operaties passen binnen een vrije samenleving, moeten er aan deze klinieken en online aanbieders grenzen gesteld worden. Deze artsen schenden niet alleen de fundamentele mensenrechten van jonge vrouwen, maar handelen ook in strijd met  de medische richtlijn uit 2004 van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) om goede voorlichting te geven. Vrouwen ondergaan deze operaties niet voor de lol. Zij doen dit voor man en schoonfamilie die perse een maagd als bruid willen en die bloed willen zien op de huwelijksnacht. Deze operatie is niet optioneel. Er is sprake van dwang. Niemand laat zijn neus corrigeren om deze vervolgens doelgericht kapot te laten staan.

Oproep aan minister Hugo de Jonge en de NVOG

Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes met een migrantenachtergrond wordt genegeerd zodra er winst gemaakt kan worden aan patriarchale normen. Wat is het Nederlandse integratie-emancipatie en ons mensenrechtenbeleid waard als de fundamentele mensenrechten van deze groep wordt geschonden? Wij vragen u, samen met uw collega’s, een einde te maken aan de schending van de rechten van vrouwen en meisjes, aan deze vorm van genderdiscriminatie en het winstbejag ten koste van een kwetsbare groep. Wij gaan graag met u in gesprek over trots zijn op je eigen keuzes, het recht om verliefd te worden, zoenen, friemelen, anticonceptie, de schaamte voorbij, het ideaal voorbij, het genot en de educatie; kortom, we komen graag praten over de vagina en fundamentele mensenrechten van vrouwen en meisjes uit migrantengemeenschappen.

We zijn dan ook verheugd om te kunnen melden dat de minister morgenochtend, op internationale vrouwendag, bovenstaand werk in ontvangst zal nemen. We hopen dat dit hem inspireert meisjes- en vrouwenrechten te blijven verdedigen.

De materialen ter ondersteuning van deze actie zijn vrij te downloaden via deze link.

Graag delen we ook deze column van feministe Nazmiye Oral met jullie, waarin ze vurig betoogt waarom zij haar maagdelijkheid aan zichzelf cadeau heeft gedaan.

 

 

 

Niemand heeft het over de maagdelijkheidsobsessie in de migrantengemeenschappen en daarom worden fundamentele mensenrechten van meisjes en vrouwen massaal geschonden…

Het recht om mens, vrouw en veilig te zijn.

augustus 19, 2019 11:44 am Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

HET RECHT OM MENS, VROUW EN VEILIG TE ZIJN

Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen politieke partij NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias, Partij van de Eenheid, omdat zij zich volgens ons schuldig hebben gemaakt aan opruiing.

Er is veel discussie in de Nederlandse samenleving over de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, ofwel in de volksmond de ‘boerkawet’. De tegenstanders van dit verbod zien het als een schending van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, een beperking van de vrijheid van godsdienst en wekken de indruk dat het om een algeheel verbod gaat.

Afgelopen weken zijn naar aanleiding van de boerkawet verschillende meningen en standpunten ingenomen door maatschappelijke organisaties, politieke partijen, moskeeen, wetenschappers en diverse individuen. Deze vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in artikel 7 van de Nederlandse Grondwet. Dat artikel garandeert de vrije meningsuiting ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’. Voorbeelden van beperkingen in het strafrecht zijn onder andere artikelen Artikel 131 Wetboek van Strafrecht en Artikel 132 Wetboek van Strafrecht (opruien tot geweld en tot het plegen van strafbare feiten).

Politieke partij NIDA

Inzake NIDA en haar volksvertegenwoordigers bevreemdt het ons ook dat zij als democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zich tegen een democratisch tot stand gekomen wet hebben gekeerd. Niet alleen keert NIDA  zich hiermee tegen een democratisch tot stand gekomen wet, ook draagt zij hiermee bij aan de ontwrichting in de samenleving. Met het nikabfonds wordt aan opruiing gedaan en worden boerkadraagsters aangemoedigd de wet te overtreden. NIDA legitimeert strafbare feiten. Met deze actie wordt tevens bijgedragen aan het tegengaan van de emancipatie van moslimvrouwen en steunt NIDA het pre-islamitische, misogyne symbool dat door iconische moslimfeministes uit de Arabische wereld wordt verafschuwd en bestreden. Vandaag de dag wordt de boerka beschouwd als het uniform van vrouwen in het Kalifaat en van de Taliban.

Het verbaast ons zeer dat een politieke partij die zichzelf een emancipatiebeweging noemt, niet de zienswijze van vooraanstaande moslimfeministen zoals Mona El Tahawy, Seyran Ates, Huda Shaarawi, Nawal El Saadawi of Fatima Mernissi overneemt met betrekking tot de boerka, maar een anti-emancipatie standpunt inneemt door het extremistisch gewaad te verdedigen en te promoten. Ook dragen zij bij aan onrust in de moslimgemeenschap in plaats van het bevorderen van sociale cohesie. Voorts vragen wij ons af waarom een zogenaamde emancipatiebeweging zich nimmer luid en duidelijk heeft uitgesproken over andere vraagstukken met betrekking tot haar achterban, zoals de achtergestelde situatie van moslimvrouwen:

 • 41.000 genitaal verminkte vrouwen
 • 674-1914 gedwongen huwelijken
 • 364-1031 gevallen van gedwongen achterlating
 • 447-1687 gevallen van huwelijkse gevangenschap
 • 1374 geregistreerde gevallen van polygamie
 • Duizenden eergerelateerd geweld zaken, waarvan 529 zeer complexe zaken door het LEC EEG zijn behandeld
 • 10% van alle moorden hebben een eermotief.
 • 2/3 van de Turkse en Marokkaans Nederlandse vrouwen die NIET economisch zelfstandig zijn
 • Hoogste percentage SOA’s, abortussen en geen gebruik van anti-conceptie
 • onder zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen.
 • Duizenden vrouwen die als verborgen vrouw in een gedwongen isolement leven en maatschappelijk niet kunnen participeren.
 • 2/3 van alle vrouwen in de vrouwenopvang hebben een migratieachtergrond (bron: jaarverslagen vrouwenopvanginstellingen en onderzoeksrapporten)

Femmes for Freedom is zeer verontwaardigd over de opstelling van NIDA in de boerkakwestie en het uitblijven van de verontwaardiging hierover van de Nederlandse media. Hoe zou men gereageerd hebben indien:

 • De Fietsersbond het oneens is met de boetes voor appende fietsers en het appfonds in het leven roept?
 • De VVD die ontevreden is met de hoge boetes voor te hard rijden en alle boetes wegens te hard rijden wil vergoeden?
 • Of het CDA die de boetes van pluimveeboeren wil betalen die meer kippen houden dan waarvoor er rechten betaald zijn?

 

Vrouwenorganisaties en Amnesty Nederland

De steun voor de misogyne boerka wordt door Amnesty International gedragen en in NRC verdedigd door 47 organisaties, waaronder Bureau Clara Wichmann, Women INC en Atria met het opiniestuk ‘Dit verbod is een moderne heksenjacht’. De organisaties denken dat zij het zelfbeschikkingsrecht van de vrouwen steunen. Met deze steun voor de boerka hebben zij zich achter de extremisten geschaard en zich tegen de eerder genoemde moslimfeministen gekeerd. Ze vinden zichzelf kampioen anti-islamofobie en intersectioneel.

Waar waren deze organisaties toen Femmes for Freedom ze benaderde voor het samen optrekken in andere dossiers? Bijvoorbeeld toen Femmes for Freedom in 2012 Amnesty benaderde om huwelijkse gevangenschap op de internationale agenda te krijgen en voor een Nederlandse Eenheid Huwelijksdwang streed?

Dit kunnen we ook over veel andere onderwerpen en gebeurtenissen zeggen. Met de steun voor de boerka door de genoemde organisaties, bewijzen zij de emancipatie van Nederlandse moslimvrouwen geen dienst. Van je feministische zusters moet je het hebben! Populisme en drang om anti-islamofoob te zijn, is kennelijk belangrijker voor hen dan de heldere uitspraken van het EHRM, de goede communicatie en veiligheid in Nederland. Voor de activisten van Amnesty, Bureau Clara Wichmann, Atria en Women Inc geldt de uitspraak van het EHRM alleen als het ze goed uitkomt, zoals in de zaak van de SGP bij het EHRM.

Geert Wilders

Omdat Geert Wilders in 2005 een motie voor een volledig boerkaverbod indiende, claimt hij nu het succes van de uiteindelijke wet die op 1 augustus 2019 in werking is getreden. Voor de tegenstanders van het verbod is dit een reden om de wet islamofobisch, discriminerend en racistisch te vinden. Niet alleen de rechtse politicus Wilders draagt echter bij aan de polarisatie met zijn tweet ‘Nu het boerkaverbod is ingevoerd kunnen we ons gaan inzetten voor de volgende stap: een hoofddoekverbod in NL’. Ook de genoemde partijen waartegen Femmes for Freedom aangifte doet, doen mee aan de polarisatie.

Alle partijen vergeten dat de maatschappelijke discussie inzake de boerka in 2003 startte toen ROC Amsterdam 3 leerlingen niet toestond de lessen te volgen omdat zij een boerka droegen. De huisregel van het ROC Amsterdam luidde dat kleding geen communicatie en identificatie in de weg mag staan. De leerlingen stapten naar de Commissie Gelijke Behandeling en deze stelde de school in het gelijk (CGB, 20-03-2003, nr. 2003-40).

Ondertussen hebben ook andere landen een beperkt of gedeeltelijk boerkaverbod. In België en Frankrijk waar een algeheel boerkaverbod geldt, stapten Belgische en Franse boerkadraagsters naar de rechter om het boerkaverbod te bevechten. Uiteindelijk oordeelde het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) in 2014 en 2017 dat het algeheel verbod op de boerka In Frankrijk en België niet in is strijd met de godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy en het verbod op discriminatie.

In 2013 werd een boerkadraagster door de gemeente Utrecht gekort op haar gezinsuitkering omdat ze haar boerka niet wilde afdoen bij een sollicitatietraining. De vrouw ging in beroep en kwam uiteindelijk in 2017 voor bij de Centrale Raad van Beroep te Utrecht. Deze wees haar beroep af  met de formulering ‘in het belang van rechten van anderen’ conform de uitspraak van het EHRM inzake het Franse verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Ook de Nederlandse wetgeving is dus, volgens uitspraken van het EHRM, niet in strijd met fundamentele mensenrechten. Zie de Memorie van Toelichting van de regering inzake het ‘boerkaverbod’ waarin de Nederlandse regering uitgebreid de doelstelling (onderlinge communicatie en veiligheid) motiveert en waarom zij kiest voor een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Naast Nederland, België en Frankrijk hebben ook andere Europese landen een algeheel of gedeeltelijk verbod op de boerka. Deze landen zijn Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Bulgarije. Inmiddels hebben ook Afrikaanse en Aziatische landen wegens veiligheidsoverwegingen een beperkt of zelfs algeheel verbod op de boerka ingesteld. In Algerije en  Tunesie mogen vrouwelijke ambtenaren geen boerka dragen. In Marokko is de productie en de verkoop van de boerka verboden. Tsjaad voerde een algeheel boerka-en tulbandverbod in na een zelfmoordaanslag door Boko Haram. Andere Afrikaanse landen die een geheel of gedeeltelijk verbod op de boerka kennen, zijn Congo en Gabon. Sri Lanka is het enige Aziatisch land met een algeheel boerkaverbod. Het verbod in Sri Lanka werd o.a. door de organisatie van islamitische geleerden, All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), gesteund. Wat vinden Nederlandse tegenstanders van het boerkaverbod in Afrikaanse en Aziatische landen? Zijn deze landen ook racistisch of islamofobisch? Handelen zij ook in strijd met het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen? Nee, deze landen handelen uit praktische veiligheidsredenen. Anno 2019 is dit in een wereld met extremistische aanslagen hard nodig.

Sinds de indiening van de motie van Wilders in 2005 tot de inwerkingtreding van de wet in 2019 kunnen we de praktische noodzaak van de Wet gezichtsbedekkende kleding niet ontkennen. De boerka is niet alleen anti-emancipatie, ook is het kledingstuk anti-veiligheid. Nu de boerka gedeeltelijk is verboden en Wilders heeft getwitterd ook de hoofddoek te willen verbieden, is er echter geen reden tot zorg en paniek. De hoofddoek is geaccepteerd en toegestaan in de Nederlandse samenleving. Meisjes en vrouwen die een hoofddoek dragen, kunnen direct geidentificeerd worden en zitten een goede communicatie niet in de weg. Ook kunnen zij in alle sectoren van de Nederlandse samenleving werken. Vrouwen met een hoofddoek dragen volop bij aan de mooie Nederlandse samenleving, in tegenstelling tot boerkadraagsters en hun extremistische en misogyne aanhang. Zij kiezen er voor om niet mee te doen in de Nederlandse samenleving.

Burgerarrest

Op basis van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering heeft iedere burger de mogelijkheid om een verdachte in geval van heterdaad van een strafbare overtreding of misdrijf, aan te houden met als enige doel de verdachte onmiddellijk over te dragen aan een opsporingsambtenaar. De wet geeft geen specifieke vormvoorschriften over de wijze waarop een aanhouding dient plaats te vinden.

Het burgerarrest is echter ook een schending van de rechten van een ander (vrijheid en lichamelijke integriteit). Daarom is het burgerarrest onderworpen aan de eisen van proportionaliteit (er moet een redelijke verhouding zijn tussen de wijze van optreden en het beoogd doel) en subsidiariteit (is deze manier de beste of zijn er andere opties).

De gedachte echter dat het boerkaverbod nu een burgerarrest mogelijk maakt door een vrouw desnoods tegen de grond te houden om de overdracht aan de politie mogelijk te maken, kan zeer wel onder de strafbare feiten als mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving vallen.

Hoewel Femmes for Freedom een groot voorstander van het gedeeltelijk boerkaverbod is, is Femmes for Freedom een fel tegenstander van geweld tegen vrouwen. Gelet op het feit dat het dragen van een boerka op de aangegeven plaatsen een overtreding is en slechts een geldboete oplevert, is een gewelddadig burgerarrest per definitie niet proportioneel te achten.

Femmes for Freedom wenst te benadrukken dat in die gevallen waarin er slechts sprake is van een simpele overtreding van de boerkawet waarbij sprake is van een gewelddadig burgerarrest, zij zich pal naast, voor en achter de boerkadraagster stelt.

Nederlandse bestuurlijke elite 

Diverse bestuurders hebben zich continu twijfelend uitgelaten danwel zich uitgesproken over de al dan niet handhaving van de boerkawet. Indien prominente bestuurders publiekelijk hun twijfels uiten en de wet verkeerd uitdragen, wat kan er dan verwacht worden van ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, openbaar vervoer en overheidsinstanties die de wet moeten handhaven.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft gezegd dat zij de ‘Boerkawet’ wil handhaven. Door op vrijdag 9 augustus jl. een demonstratie toe te staan waar boerka’s gedragen mochten worden, heeft zij in strijd met de Haagse regels en het beleid over demonstraties gehandeld. In de regels en het beleid is klip en klaar geformuleerd dat geen kleding gedragen mag worden die het gezicht bedekken, omdat het de openbare orde bedreigd. Pauline Krikke heeft als zodanig de handhaving en de openbare orde in gevaar gebracht. Zij mag zichzelf gelukkig prijzen dat de demonstratie niet uit de hand is gelopen. En daarnaast is met het toestaan van deze demonstratie in strijd met de ‘Boerkawet’ gehandeld, omdat de demonstratie plaatsvond op een overheidsterrein (Koekamp is een erf van de overheid). Femmes for Freedom heeft alle vertrouwen in de beste intenties van Pauline Krikke. Haar recentie acties weerspiegelen echter de verwarring over hoe te handelen met de ‘Boerkawet’.

Normaliter polderen Nederlandse bestuurders graag met alleen mannelijke vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. Inzake de boerkawet zijn de bestuurders deze keer iedereen vergeten: zowel de vrouwen als de mannen die zich bekommeren over het boerkaverbod. Een taskforce boerkawet of een Postbus 51-film voor bestuurders, instellingen en de moslimgemeenschap was een goed idee geweest voor de sociale cohesie. Hiervoor is het echter nog steeds niet te laat.

Oproep! Doe aangifte tegen politieke partij NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias, Partij van de Eenheid, omdat zij zich volgens ons schuldig hebben gemaakt aan opruiing . 

NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias, Partij van de Eenheid zijn tegen de vrouwenemancipatie, een open vrije en veilige samenleving. Femmes for Freedom vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling en heeft aangifte gedaan tegen de genoemde organisaties en personen. Steun ons in de strijd tegen deze extremisten!

Wij roepen iedereen op die voor vrijheid, gelijkheid en veiligheid is van zich te laten horen. Door ook aangifte te doen, geeft u een duidelijk signaal af; dat er in onze samenleving geen ruimte is voor opruiing. Iedereen kan aangifte doen. Anoniem aangifte doen kan helaas niet. Wij raden u aan voor domicilie Femmes for Freedom, Laan van Meerdervoort 70, 2517AN Den Haag te kiezen.  Om u te helpen, hebben wij alvast een conceptaangifte opgesteld. U kunt deze conceptaangifte HIER DOWNLOADEN en uitprinten. Deze kan, ondertekend, gestuurd worden aan:

Aan de Officier van Justitie
In het arrondissement Den Haag
Postbus 20302
2500 EH Den Haag

Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze aangifte per post te versturen, dan kunt u het ondertekende document inscannen en mailen aan info@femmesforfreedom.com. Wij zullen de aangifte dan opsturen aan de politie.

HET RECHT OM MENS, VROUW EN VEILIG TE ZIJN Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen politieke…

Ontsnap uit je huis

mei 31, 2019 10:23 am Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Het is zomer. Maar duizenden vrouwen in Nederland kunnen niet van het mooie weer genieten. Gedwongen door hun man of schoonfamilie  leven deze verborgen vrouwen alleen binnenshuis. Huwelijksmigranten, vrouwen die als bruid naar Nederland komen,  lopen het grootste risico om een verborgen vrouw te worden. Rotterdam werd in 2015 opgeschrikt door de moord op Yasmeen, een Pakistaanse huwelijksmigrante die alleen naar buiten mocht om de vuilniszakken buiten te zetten. Maar ook vrouwen die in Nederland geboren en getogen zijn kunnen slachtoffer worden zoals de Marokkaans Nederlandse Fatiha die wel mocht werken, maar na haar werk aan de radiator werd vastgebonden.                                   

                                                                                              

Het wordt deze vrouwen onmogelijk gemaakt om over hun eigen lichaam en bestaan te beslissen. Vaak wordt direct geweld tegen hen gebruikt. Maar hulp is moeilijk, omdat ze buiten het zicht van de maatschappij zijn. Er zijn geen betrouwbare cijfers over de hoeveelheid verborgen vrouwen. De overheid zoekt niet actief naar deze vrouwen en registreert deze vorm van geweld niet. Er is geen effectief beleid. Mannen die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan partnergeweld kunnen gewoon een nieuwe partner uit het buitenland halen, waarna het probleem zich herhaalt. Femmes for Freedom wil dat de overheid contact houdt met huwelijksmigranten door middel van huisbezoeken om te kijken hoe het met ze gaat. Naar onze mening moet de overheid ervoor zorgen dat een man met een strafblad wegens partnergeweld geen nieuwe partner uit het buitenland kan halen.

Verborgen vrouwen worden thuis opgesloten en moeten dwangarbeid verrichten. Deze vorm van uitbuiting is gewoon mensenhandel. Hulpverleners die wel achter de voordeur komen, kijken niet verder dan het isolement en zijn vaak bang om in te grijpen. Wanneer de situatie of hulpvraag niet past binnen het werk-en denkkader van de professional wordt er, ondanks dat slachtoffers om hulp smeken, niets gedaan om de situatie te verbeteren. De enkele keer dat na geweld de dader vervolgd wordt, wordt alleen de daadwerkelijke geweldspleger aangepakt maar niet het collectief van de schoonfamilie dat deze situaties keer op keer blijft faciliteren. Het is echter heel goed mogelijk om dat wel te doen, namelijk door de man en schoonfamilies die de vrouw mishandelen en als huisslaaf inzetten als criminele organisatie te vervolgen. Tot op heden heeft het OM dit niet willen doen.

Femmes for Freedom start de campagne Ontsnap uit je huis speciaal voor deze vrouwen; om hen zichtbaar te maken in de maatschappij en van handelingsperspectieven te voorzien om hun situaties te doorbreken. Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat deze vrouwen rechtstreeks worden aangesproken in zo’n campagne. Maar deze campagne is er ook om Nederland wakker te schudden en alert te maken op de situatie waarin deze vrouwen en hun kinderen zich kunnen bevinden. Dat doet Femmes for Freedom door middel van een film die speciaal voor deze campagne gemaakt is. Hierin vertellen drie voormalig verborgen vrouwen hun verhaal. We hopen dat de Nederlandse politiek ons hoort en steunt. Deze campagne is maar een begin. Samen kunnen we deze vrouwen helpen om hun eigen leven weer in handen te krijgen. Nederland kan en mag zich er niet bij neerleggen dat in de 21eeeuw er duizenden vrouwen als slaven behandeld worden. Op https://www.femmesforfreedom.com/themas/verborgen-vrouwen/ zijn in negen talen (Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Turks, Somalisch, Urdu, Farsi en Tygrinya) brochures met tips voor deze vrouwen te downloaden. Voor buurtcentra, huisartsenpraktijken, verloskundigen en andere professionals zijn deze brochures ook gratis in gedrukte vorm te bestellen. Ook omwonenden vinden op deze website informatie over wat zij kunnen doen bij een vermoeden van. Voor aankomende huwelijksmigranten hebben wij tips verzameld hoe ze kunnen voorkomen dat ze in eigen huis worden opgesloten. Deze informatie is ook  via Nederlandse ambassades en consulaten beschikbaar.

 

 

Het is zomer. Maar duizenden vrouwen in Nederland kunnen niet van het mooie weer genieten. Gedwongen door hun man of…

Campagne “Groningen viert de liefde!”

februari 11, 2019 9:46 am Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Dankzij een initiatief en bijbehorende motie van twee inwoners van de gemeente Groningen wordt vanaf 12 februari de liefde gevierd in Groningen. Met een sterke maar ook kwetsbare beeldcampagne laten de initiatiefnemers zien dat liefde universeel is, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, gender of seksualiteit.

De motie “Zonder zichtbaarheid geen acceptatie” werd op 11 juli 2018 unaniem aangenomen door de Groningse raad. Deze motie riep op tot een brede campagne om vrije partnerkeuze bespreekbaar te maken en zichtbaarheid te geven aan alle vormen van liefde. Micha Boon en Ronald Schurer: “Nú is het tijd voor een Groningse beeldcampagne om de liefde en de vrijheid te vieren. Zonder zichtbaarheid kan er immers geen sprake zijn van acceptatie”.

In korte tijd wisten de initiatiefnemers tal van maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen voor zich te winnen. Samen met Femmes for Freedom en het COC Groningen-Drenthe en ondersteund door de gemeente, hebben Micha Boon en Ronald Schurer de afgelopen maanden gewerkt aan de verwezenlijking van de motie. De campagne “Groningen viert de liefde!” is daarvan het resultaat.
Deze krachtige beeldcampagne geeft een kijkje in de relatie van anderen. Intieme momenten worden afgebeeld, verliefde blikken vastgelegd, en de eigenheid van de stellen staat centraal in de beelden gemaakt door fotograaf Inge Nicolai. De beelden worden vergezeld van korte verhalen, opgeschreven door schrijver Iris Engelsman. Deze verhalen zijn terug te lezen op datisgroningen.com, een digitaal platform voor diversiteit in de stad. De campagne is een uitnodiging aan de stad om vrij naar de liefde te kijken, om stereotypen links te laten liggen en om de stellen in het hart te sluiten. De initiatiefnemers hopen op een duurzame dialoog met alle inwoners.

Activiteiten

Om die dialoog op te starten wordt de campagne op 14 februari feestelijk gelanceerd met een debat georganiseerd door Studium Generale. Het debat gaat over Onbegrensde Liefde en staat onder leiding van Karin Sitalsing. Bij het debat zijn o.a. aanwezig Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, Mark Hommes, docent en psycholoog aan de Open Universiteit en Matty Metzlar, pastor bij het Groninger studentenpastoraat. Ook de liefdeskoppels, die centraal staan in de campagne, zijn aanwezig. Kaarten voor de bijeenkomst zijn verkrijgbaar via sggroningen.nl.

Op donderdag 14 februari tussen 13.00-17.00 uur helpt schrijfster Lieke van den Krommenacker jou met haar typemachine aan de meest ontroerende of grappige liefdesbrief. Ook zet fotograaf Siese Veenstra je in een romantische setting op de foto met je grote liefde. Of het nu je beste vriend, dochter, geheime minnaar, buurman of levenspartner is. Inwoners zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst van “Groningen viert de liefde!” in het Groninger Forum aan de Oude Boteringestraat 18.

Op de locatie Marie Kamphuisborg van de Hanzehogeschool Groningen is de expositie “Groningen viert de liefde!” ingericht. De expositie, bij de Academie voor Sociale Studies, aan het Zernikeplein 23 is vrij toegankelijk en bestaat uit de verhalen en foto’s van de stellen die onderdeel uitmaken van de campagne.

Instellingen, bedrijven of particulieren die graag aandacht willen besteden aan de campagne, kunnen posters afhalen bij Link050 aan de Oude Ebbingestraat 55.

Dankzij een initiatief en bijbehorende motie van twee inwoners van de gemeente Groningen wordt vanaf 12 februari de liefde gevierd…

Verzoek tot sluiting As-Soennah Moskee

februari 5, 2019 8:38 pm Gepubliceerd door Laat uw bericht achter

Femmes for Freedom verzoekt Burgemeester Krikke tot sluiting As-Soennah Moskee

Femmes for Freedom begint vandaag, op International Zero Tolerance Day for FGM de actie #RedDeVagina. Femmes for Freedom dient een handhavingsverzoek (zie PDF) in waarin zij burgemeester Krikke verzoekt over te gaan tot sluiting of het nemen van andere handhavingsmaatregelen met betrekking tot de As-Soennah Moskee. Dit verzoek doet Femmes for Freedom omdat strafbare feiten zoals het aanbevelen van vrouwenbesnijdenis, geweld tegen vrouwen, het stenigen van overspeligen, polygamie, maar ook de onderdrukking van vrouwen zijn gepropageerd en met deze uitspraken onze democratie en veiligheid op het spel staan.

De uitspraken in deze uitzending van Nieuwsuur waren al eerder reden voor Femmes for Freedom om aangifte te doen tegen het bestuur van de As-Soennah Moskee wegens opruiing en aanzetten tot geweld. Het track record van de moskee laat zien dat deze video’s en uitspraken geen losstaande incidenten zijn, maar een consequent gevaarlijk patroon. Daarom vraagt Femmes for Freedom de burgemeester de moskee te sluiten of het nemen van andere handhavingsmaatregelen en de openbare orde te herstellen. Door sluiting hoopt Femmes for Freedom dat de ondemocratische en het gewelddadige gedachtegoed van de moskee zich niet verder kan verspreiden. Het draagvlak voor dit handhavingsverzoek is groot. Femmes for Freedom had de kosten voor deze actie binnen twee dagen gerealiseerd via crowdfunding. Wij danken alle donateurs voor hun steun.

Op International Zero Day for FGM schrijft Femmes for Freedom ook alle Kamerleden aan. We vragen de Kamer om de vergoeding van hertsteloperaties na genitale verminking snel te realiseren. Deze actie #RedDeVagina blijft nodig, omdat de coalitiepartijen onlangs hiertegen stemde. Het argument dat er meer onderzoek nodig zou zijn, is grote onzin. In Frankrijk waar de operatie is ontwikkeld, wordt deze al sinds 2004 vergoed. Daar zijn meerdere onderzoeken met positieve resultaten verricht. Het kabinet blijft inzetten op actie tegen vrouwelijke genitale verminking in het buitenland, maar lijkt te negeren dat er vrouwen en meisjes in Nederland zijn die dagelijks moeten leven met de pijnlijke gevolgen van deze verminking.

De vagina is niet het epicentrum van eer, noch een politieke speelbal! Dat geldt voor genitale verminking en herstel, maar ook voor maagdelijkheidscontroles. Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft duidelijk stelling genomen tegen deze controles en veroordelen deze als genderdiscriminatie en een schending van vrouwen- en meisjesrechten. Wij vragen de regering deze praktijken te verbieden in Nederland. #RedDeVagina staat ook voor lichamelijke integriteit en zelfbeschikking. Het is niet aan de ander te bepalen wat een vrouw met haar vagina doet of laat. Het is verontrustend om te zien dat er steeds meer aanbieders zijn van maagdenvlieshersteloperaties in Nederland. Deze operaties worden aangeboden door partijen met winstbejag. Zij concurreren met elkaar over de vagina’s van vrouwen heen. Hoewel facultatieve operaties passen binnen een vrije samenleving, mogen aan deze operaties, klinieken en reclames wel grenzen gesteld worden. Ook hiervoor doen wij een beroep op de Kamer. Vrouwen ondergaan deze operaties niet voor zichzelf, maar voor de man die perse een maagd als bruid wil. Je laat ook niet je neus corrigeren om deze vervolgens doelgericht kapot te laten slaan. Cultuur, geloof, traditie en politiek moeten buiten het broekje blijven. Femmes for Freedom blijft zich inzetten voor meisjes en vrouwen, voor vrijheid, gelijkheid en veiligheid. Dus ook voor vagina’s.

Femmes for Freedom is zeer blij met de steun van Jasper van Dijk (SP): ‘Vrouwenbesnijdenis is verwerpelijk en moet op alle mogelijke manieren bestreden worden. De aanbeveling om over te gaan tot vrouwenbesnijdenis – geuit vanuit de As Soennah moskee – is onacceptabel. Wij staan achter Femmes for Freedom. Het wordt tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan dit soort perverse uitingen. Daarnaast moeten hersteloperaties uit het basispakket worden vergoed. Wij gaan Kamervragen stellen en we roepen de regering op hier mee aan de slag te gaan! ’

Femmes for Freedom verzoekt Burgemeester Krikke tot sluiting As-Soennah Moskee Femmes for Freedom begint vandaag, op International Zero Tolerance Day…